(Beta) – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je jutros da je rezolucija o genocidu u Srebrenici, o kojoj bi u maju trebalo da se izjašnjava Generalna skupština Ujedinjenih nacija, „pokušaj uspostavljanja hijerarhije žrtava po etničkoj, verskoj i drugoj pripadnosti“ tokom rata u Bosni i Hercegovini.

„Posebno je aboliranje počinilaca zločina po tom istom principu. Za budućnost je važno da se osude svi zločini, da se njihovi počinioci privedu pravdi, da se saoseća sa svim žrtvama i da se krene nekim putem trajnog pomirenja“, rekao je Dačić za televiziju Pink.

On je ocenio da se jedino rasvetljavanjem svih zločina može ostvariti trajno pomirenje u regionu.

„Mi snažno osuđujemo sve zločine koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini, osuđujemo negiranje tih zločina, osuđujemo i strašan zločin počinjen u Srebrenici, izražavamo žaljenje i poštovanje prema žrtvama, ali isto tako, neophodno je da imamo sećanje na sve žrtve sukoba“, dodao je šef srpske diplomatije.

Trenutna situacija oko najave usvajanja te rezolucije, kao i prijema Kosova u Savet Evrope, prema njegovim rečima, zahteva od Srbije „potpunu mobilizaciju svih političkih i diplomatskih snaga“.

„Do sada sam imao razgovore sa pedesetak ministara iz različitih zemalja u tom nekom prvom krugu. Nastavljamo dalje. Predsednik Republike razgovara sa svojim kolegama, šefovima država“, rekao je Dačić.

Post Views: 32

Originalni tekst