Dačić razgovarao s Mekalisterom: Razgovori o međustranačkom dijalogu će biti nastavljeni

Dejvid Mekalister, predsedavajući Кomiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta je u današnjem telefonskom razgovoru s predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem istakao važnost koju Evropska unija pridaje nastavku međustranačkog dijaloga i pozdravio spremnost za njegov skori nastavak, saopšteno je iz parlamenta.

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO: Ivica Dačić i Dejvid Mekalister
Foto: MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/MO / Ivica Dačić i Dejvid Mekalister

Nakon božićnih i novogodišnjih praznika razgovori na ovu temu biće nastavljeni, navodi se u saopštenju.

Zajednički je istaknuta podrška nastavku međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini u skladu sa dogovorom postignutim razmenom pisama između predsednice Narodne Skupštine Maje Gojković i u ime Evropskog parlamenta, Dejvida Mekalistera, u septembru 2019. godine.

Dačić je obavestio je sagovornika da će u Skupštini sledeće nedelje biti održana sednica posvećena razmatranju Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. što će biti prvi put da se o Izveštaju o napretku razgovara u plenumu. Mekalister je pozitivno ocenio ovu inicijativu, navodi se u saopštenju.

Dačić je zajedno sa predstavnikom EP kopredsedavajući međustranačkog dijaloga koji se održavaju pod pokroviteljstvom Skupštine, uz pomoć EP.

Kako je predsednik Skupštine ranije izjavio, očekuje se da se druga faza međustranačkog dijaloga odvija kao priprema za održavanje sledećih izbora koji će najkasnije biti održani do aprila 2022. godine.

Ipak, i dalje nije izvesno ko bi od vanparlamentarne opozicije mogao da učestvuje u ovim razgovorima .

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je nedavno kako očekuje da bi razgovori opozicije i vlasti uz posredovanja Evropskog parlamenta mogli da počnu u martu, navodeći da bi na njih trebalo da bude pozvana sva "relevantna opozicija".

"Ne očekujem da taj dijalog traje neograničeno. Opozicija mora da izađe sa jasnim zahtevima, pre svega kada je reč o medijima, pogotovo o Radio-televiziji Srbije, kao i kontroli izbora i izbornih uslova", rekao je Đilas.

Predsednik Narodne stranke takođe očekuje dijalogpočetkom proleća uz konstataciju da će ga voditi Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

"On će biti ključni čovek ispred Evropskog parlamenta u dijalogu vlasti i opozicije. Od ogromnog je značaja da Evropa bude što bliže angažovana u ovom procesu, jer poverenje između vlasti i opozicije ne da je narušeno, nego ni ne postoji", ukazuje Jeremić.

Dijalog između vlasti i opozicije odvijao se prošle godine, uoči parlamentarnih izbora na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a zatim i uz posredovanje Evropskog parlamenta, a dogovoreno je da bude naastavljeni nakon održavanja izbora koje su broje opozicione partije bojkotovale.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article