EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je odluku Vlade Kosova da zabrani organizacije “Civilna zaštita” i “Severna brigada”, za koje Beograd tvrdi da ne postoje, kao “podmetačinu” i alibi da se nastavi sa hapšenjima Srba na Kosovu i Metohiji.

Dačić je za današnji Kurir rekao da su to odluku “prozrele” i SAD, i da je Stejt department odmah reagovao.

“(Premijer Kosova Aljbin) Kurti time pravi nekakav alibi da svakog narednog Srbina kog namerava da uhapsi, a setimo se da postoji spisak od čak oko 350 ljudi, proglasi zapravo teroristom”, ocenio je Dačić.

Prema njegovim rečima, Kurtijeva ideja je da time što je nepostojeće organizacije proglasio terorističkim, “nedužnim ljudima koje uhapsi njegova policija stavi na teret izmišljeno delo terorizam i držati ih u zatvoru”.

“Taj čovek zaista mašta o tome da izazove rat i, nažalost, neće prestati sa lovom na srpske glave”, kazao je srpski šef diplomatije.

Dodao je da je reakcija pojedinih zapadnih zemalja u određenim momentima bila jaka “ali samo na rečima”, kao i da je očigledno da deklarativne pretnje sankcijama “ne mogu urazumiti Kurtija”.

“Da zaista postoji volja da se on urazumi, da povuče svoje specijalne jedinice sa severa i svoje ilegalne gradonačelnike iz srpskih opština, da hitno formira Zajednicu srpskih opština, ali onakvu kakva je dogovorena Briselskim sporazumom, lako bi to međunarodna zajednica rešila”, ocenio je Dačić.

Originalni tekst