Dačić potvrdio da u pripremi međustranačkog dijaloga nije ništa dogovoreno

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas da u pripremi međustranačkog dijaloga posle početnog dogovora da će biti nastavljen, ništa više nije urađeno.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

Dačić je u Skupštini, odgovarajući na pitanje stranačkog kolege iz SPS-a Đorđa Milićevića, ponovio da je međustranački dijalog započela njegova prethodnica Maja Gojković, da se čuo sa predsedavajućim Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, kao i da je predložio da dijalog zvanično počne 1. marta.

On je ponovio i da neke stranke opozicije više nisu u Skupštini, da neke ne žele evropske posrednike, kao i da lično smatra da u dijalogu treba da učestvuju svi koji žele.

Dačić je potvrdio da teme, učesnici i dinamika razgovora nisu dogovoreni i da očekuje da to bude učinjeno u narednih deset dana.

Dačić je početkom februara razgovarao sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, nakon čega je saopštio da je načelno dogovoreno da se međustranački dijalog nastavi u martu i da u narednih desetak dana treba da se odrede "tehnički" detalji, forma i teme.

Ko će učestvovati u dijalogu nije još obelodanjeno, a nije poznato ni da li će i na koji način učestvovati predstavnici opozicije, koji su dosad u više navrata pokušali da se dogovore oko jedinstvene platforme. Svoje predlog iznele su Dveri i deo opozicije koji je bojkovotao prethodne izbore.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article