Dačić: Poslanici EP neće određivati koga ću zovati na međustranački dijalog

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da mu poslanici Evropskog parlamenta koji posreduju u međustranačkom dijalogu sigurno neće određivati koga će zvati na razgovor, dok je opoziciju u Srbiji uporedio sa "razmaženim detetom".

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

"Imate jedno razmaženo dete koje je naviklo da sve dobija i kad nešto ne dobije, ono odmah zove mamu i tatu, a to su evropski parlamentarci", rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je dodao da očekuje da im evroparlamentarci "nešto nametnu", u vidu zahteva koji su sastavljeni sa opozicijom, a da oni to treba da prihvate.

"Od toga nema ništa – da odmah kažem, da ne gubimo vreme", rekao je Dačić i dodao da s druge strane, Evropski parlament krajem marta donosi rezoluciju koja je "van svih mogućih okvira", a kojom bi da se mešaju u procese koji se vode, poput "Jovanjice".

Istakao je da će i Skupština analizirati i doneti svoj zaključak o izveštaju o napretku Srbije ka Evropskoj uniji izvestioca Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika.

"Donećemo i mi neku rezoluciju. Možemo valjda i mi da donesemo neku rezoluciju o njima", naveo je Dačić.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta krajem februara su u Odboru za spoljne poslove podržali kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji, čime je ton osnovnog izveštaja koji je sačinio Bilčik znatno „poooštren“.

U tim amadmanima, vlast u Srbiji se poziva da do kraja reši afere Krušik, Jovanjica, slučaj nasilnog noćnog rušenja u Savamali, kao i slučaj Telekoma Srbija. Podržan je i amandman kojim se originalni tekst Vladimira Bilčika dopunjuje oštrim ocenama izbornih uslova u Srbiji. Odbor za spoljne poslove podržao je i osudu napada na poslanicu Tanju Fajon i pozvao na nastavak međupartijskog dijaloga.

Međustranački dijalog nastavljen je 1. marta onlajn konferencijom predsednika Skupštine Ivice Dačića sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i poslanicima EP, nakon kojeg je pozvao sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Dačić je krajem februara, najvljujući današnju video-konfereniju sa Mekalisterom i evropskim posrednicima, naveo da se sastanci sa strankama mogu očekivati tek nakon tog početnog razgovora, precizirajući da se to očekuje u drugoj polovini marta.

Deo opozicije prethodno je predstavio svoje platforme za dijalog sa vlastima o izbornim uslovima polovinom februara.

To su dosad učinili predstavnici stranaka okupljenih oko Stranke slobode i pravde (SSP) i Demokratske stranke (DS), a svoj predlog dali su i predstavnici 12 opozicionih stranaka i pokreta – Nova stranka, Socijaldemokratska stranka (SDS), pokret "Jedan od pet miliona", Demokratska stranka Srbije (DSS), Kancelarija za lokalne i inovativne politike, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija i Zelena stranka.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article