Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da je izjava britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona da će Velika Britanija pomoći tzv. Kosovu da dobije nova priznanja krajnje licemerna i da zaslužuje najoštriju osudu, prenosi N1,

„Dok nijednom rečju nije spomenuo da Aljbin Kurti i tzv. Kosovo već 11 godina odbijaju da sprovede Briselski sporazum, koji je, između ostalih, potpisala i za njega garantovala u ime Evropske unije Britanka Ketrin Ešton, dok nijednom rečju nije spomenuo teror i nasilno proterivanje više od 200.000 Srba, kao i uništenje srpskih hrišćanskih crkava i manastira iz srednjeg veka, Kameron obećava tzv. Kosovu pomoć oko novih priznanja i prijema u međunarodne institucije“, rekao je Dačić za Tanjug.

Dačić je podsetio da je Velika Britanija priznala tzv. Kosovo samo dan posle jednostrano proglašene nezavisnosti, 18. februara 2008. godine i podržava ga već 16 godina, a za to vreme Kosovo priznaju samo 84 članice Ujedinjenih nacija, dok je, kako kaže, na strani male, ali ponosne Srbije, 109 zemalja.

Dačić je istakao da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan faktor u dijalogu, ali ističe i da ima pravo ništa manje nego bilo koja druga zemlja na svetu, da štiti svoje nacionalne i državne interese i svoj teritorijalni integritet.

„A Kamerona bih pozvao da, kada se vrati u London, izađe samo par koraka ispred svog kabineta i pogleda mural ‘Britannia Pacificatrix’, koji prikazuje Britaniju sa saveznicima nakon Prvog svetskog rata, gde su Srbija i Belgija prikazane kao devojčice okačene uz skute Britanije kao svoje zaštitnice. Vreme je, kolega Kameron, ill da sklonite taj mural, odnosno istoriju, da vam ne bode oči, ili da se zamislite nad svojim izjavama“, poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je podsetio i na to da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, kada je Kameron bio premijer, kao i da je Velika Britanija kao zemlja odakle dolazi Ketrin Ešton, bila ujedno i garant njegovog sprovođenja.

Dejvid Kameron izjavio je danas u Prištini da će Velika Britanija pomoći Kosovu kako bi ga priznale zemlje koje to do sada nisu učinile.

Post Views: 19

Originalni tekst