Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamenta Viola fon Kramon-Taubadel (von Cramon) vređa Srbiju porukom objavljenom na platformi Iks (X) da Srbija blefira preteći da će izaći iz Saveta Evrope ako u tu organizaciju bude primljeno Kosovo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Nivo bezobrazluka sa kojim se neki evropski političari obraćaju Srbiji je zaprepašćujući. Ko i šta daje za pravo Violi fon Kramon da vređa Srbiju, predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i srpski narod“, rekao je Dačić i dodao da nju „niti ko pita, niti ko zarezuje“.

Prema njegovim rečima, prijem Kosova u Savet Evrope bio bi presedan i grubo kršenje principa na kojima Savet Evrope počiva, jer Kosovo nije međunarodno priznata država niti članica Ujedinjenih nacija.

„Lagali su nas da će uslov za Kosovo biti formiranje Zajednice srpskih opština i umesto da Priština bude kažnjena, sada još treba da bude nagrađena prijemom u Savet Evrope“, rekao je Dačić i dodao da je Srbija suverena država, koja vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku i koja se rukovodi isključivo interesima Srbije.

I predsednica Skupštine Ana Brnabić je ranije danas reagovala je na razmenu poruka na društvenoj mreži Iks između Viole fon Kramon i nemačkog novinara Mihaela Martensa (Michael), koji su ocenili da Srbija blefira kada preti da će istupiti iz Saveta Evrope ako Kosovo bude primljeno u tu panevropsku organizaciju.

„Blef naravno. Srbija naravno neće otići. Članice Saveta Evrope će same odlučiti koga će prihvatiti. Ne znam šta govori protiv članstva Kosova“, napisala je Viola fon Kramon-Taubadel u reakciji na objavu novinara Martensa koji se pitao da li će Zapad nasesti na blef Aleksandra Vučića.

Vučić je juče rekao da će Kosovo verovatno biti primljeno u Savet Evrope, a da je jedna od mogućnosti da Srbija nakon toga napusti to telo.

„Teško ćemo to da sprečimo, jer su oni doneli tu odluku“, rekao je Vučić juče za televiziju Prva i dodao da će videti „hoće li Srbija ostati ili neće u Savetu Evrope“.

Post Views: 9

Originalni tekst