Dačić: Ne možemo u međustranačkom dijalogu imati samo stranke koje se sviđaju EP

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je za RTS da još nije jasno ko će biti uključen u međustranački dijalog, pošto pojedine stranke više nisu u parlamentu, a neke nisu učestvovale na izborima.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

"Zamolio sam Mekalistera da razmisli šta se podrazumeva pod tim, koji je format ko u svemu tome učestvuje, jer ako učestvuju stranke van parlamenta koje su to sve stranke, ne možemo sad da imamo ograničenja prema nekim drugima koji se ne sviđaju Evropskom parlamentu", istakao je Dačić.

Kako dodaje, u prethodnom periodu bilo je predviđeno da učestvuju parlamentarne stranke i plus "neko ko se još pozove".

"Neko je rekao i napisao čak u papirima EU, da su to proevropske stranke, čekajte vi sada ne možete da delite stranke koje su proevrpske i ko to na kraju krajeva određuje, znači ima tu detalja o kojima tek treba da se razgovara. Ono što je jedino nesporno da postoji obostrana volja i naša i predstavnika Evropskog parlamenta da se nastavi. Vidim da neke opozicione stranke odbijaju razgovore, ukoliko u tome učestvuju predstavnici Evropskog parlamenta, tako da ima veoma različitih stavova", zaključio je Dačić.

Predsednik parlamenta je naveo i da poslanici sutra raspravljaju o Predlogu zaključka povodom predstavljanja Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama.

On kaže da Narodna skupština raspravlja prvi put o predlogu zaključaka Evropske komisije, a ne o samom izveštaju.

"Želeleli smo da u tom izveštaju o napretku koja je veoma važna stvar da se ocenjuje jedna zemlja od strane EK , da to postane neka tradicija i uobičajena praksa. Znači nije ovde tema izveštaj o napretku, nego zaključci koje je predložio odbor za Evropske integracije povodom tog izveštaja", rekao je predsednik Narodne skupštine.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article