Dačić nakon razgovora s Mekalisterom: Poziv strankama da se jave za međustranački dijalog i kandiduju svoje platforme i predstavnike

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić danas je pozvao sve stranke da Skupštini Srbije dostave platformu i da imenuju po dva stalna stranačka predstavnika za međustranački dijalog o izbornim uslovima.

Video-sastanak predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o međustranačkom dijalogu  Foto: Betaphoto/Milan Obradović
Video-sastanak predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera o međustranačkom dijalogu Foto: Betaphoto/Milan Obradović

Dačić je, posle video konferencije s predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i poslanicima EP naveo da će u narednih nekoliko nedelja biti još nekoliko pripremnih sastanaka na kojima će biti utvrđeni spiskovi učesnika i tema, nakon čega će početi i, kako je rekao, druga runda dijaloga sa predstavnicima partija.

On je pozvao i one stranke koje su izjavile da ne žele da budu deo tog dijaloga ako u njemu učestvuju predstavnici EP, da se i one obrate Skupštini Srbije.

Na današnjoj video konferenciji su, kako je precizirao, osim njega i Mekalistera učestvovali i poslanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Edvard Kukan i Knut Flekenštajn.

Predsednik Skupštine Srbije je nakon konferencije izjavio da je sastanak bio konstruktivan, a da je predstavnicima EP rekao da „ovo nije početak od nule“.

„Izneo sam i opredeljenost vlasti u Srbiji da želimo da se međustranački dijalog odvija uspešno. I predstavnici EP su govorili dosta konstruktivno i na neki način je ovo bila neka početna aktivnost druge faze međustranačkog dijaloga“, kazao je Dačić.

Dačić je krajem februara, najvljujući današnju video-konfereniju sa Mekalisterom i evropskim posrednicima, naveo da se sastanci sa strankama mogu očekivati tek nakon tog početnog razgovora, precizirajući da se to očekuje u drugoj polovini marta.

Deo opozicije prethodno je predstavio svoje platforme za dijalog sa vlastima o izbornim uslovima polovinom februara.

To su dosad učinili predstavnici stranaka okupljenih oko Stranke slobode i pravde (SSP) i Demokratske stranke (DS), a svoj predlog dali su i predstavnici 12 opozicionih stranaka i pokreta – Nova stranka, Socijaldemokratska stranka (SDS), pokret "Jedan od pet miliona", Demokratska stranka Srbije (DSS), Kancelarija za lokalne i inovativne politike, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum (GDF), Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija i Zelena stranka.

Dijalog između vlasti i opozcije odvijao se 2019. godine na Fakultetu političkih nauka prvo uz posredovanje Fondacije za otvoreno društvo, a potom uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article