Dačić nakon konsultacija sa SNS, SPS i evroposlanicima: Uskoro razgovori i sa strankama koje ne žele međunarodno posredovanje

U Skupštini Srbije danas su završene konsultacije evropskih poslanika sa poslaničkim grupama SNS-a i SPS-a u vezi sa međustranačkim dijalogom koji bi trebalo da se vodi povodom poboljšanja izbornih uslova u Srbiji.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

Sa Tanjom Fajon, Vladimirom Bilčikom i Knutom Flekenštajnom razgovarali su šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević i poslanik te stranke Žarko Obradović, a prethodno su sa međunarodnim posrednicima razgovarali i šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović i njegova zamenica Sandra Božić.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će sutra zakazati razgovore sa političkim strankama koje žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu, ali bez međunarodnih posrednika i najavio da će na te razgovore pozvati i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića. Među strankama koje odbijaju međunarodno posredovanje su Srpska radikalna stranka (SRS), pokret Dosta je bilo (DJB), Srpski patrotski savez (SPAS), Demokratska stranke Srbije (DSS)…

Predsednik Skupštine je naveo da su danas počele konsultacije u pripremnoj fazi međustranačkog dijaloga i istakao da dinamika razgovora zavisi od predstavnika Evropskog parlamenta, a ne od njega, te da je on predlagao da sve to počne i ranije.

Dačić je rekao da će sutra odrediti tačan datum dijaloga i da očekuje da će razgovori početi u narednih desetak dana.

Dačić je, kako je saopšteno iz parlamenta, novinare u parlamentu podsetio da je 1. marta u razgovoru sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvidom Mekalisterom i četvoro predstavnika EP dogovoreno da se omogući vreme za takozvanu pripremnu fazu.

Istakao je da je na početku on tražio da dijalog počne odmah, ali da su evropski posrednici tražili da u aprilu i maju bude pripremna faza. Dačić je dodao da će Skupština da bude pokrovitelj međustranačkog dijaloga, da se on vodi u dobroj veri i da se dođe do rešenja.

On je rekao da misli da je hendikep što se sve odvija onlajn, ali da ne može da se meša u procedure, kao i da je bitno da učesnici u međustranačkom dijalogu imaju dobru volju i da daju predloge koji su održivi, da budu prihvatljivi za sve i da ne traže „alibi za neke svoje nedostatke“ u smislu broja glasova, niti da postoje očekivanja da će Evropski parlament nekoga naterati da prihvate neke uslove.

Dačić je istakao da nije dobio nikakve platforme od stranaka poput Stranke slobode i pravde ili Narodne stranke, ali da je otvoren za sve predloge.

Prema agendi, razgovori sa poslaničkim grupama trajaće do 22. aprila, a sutra imaju zakazane termine Savez vojvođanskih Mađara i Partija ujedinjenih penzionera Srbije, dok su u sredu to Jedinstvena Srbija i Socijaldemokratska partija Srbije.

U četvrtak će s predstavnicima EP razgovarati Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article