Dačić kao predsednik Skupštine bio bi potez koji bi značio i izvesnu deeskalaciju sa Vučićeve strane. U odnosu na opoziciju. Neosporna Dačićeva socijalna inteligencija moguće da bi spustila tenzije u parlamentu koji je za Vučića isto ono što je za Koštunicu neposredno nakon Petog oktobra bio Haški tribunal – dakle, deveta rupa na svirali. Dačić na čelu ovakve, dovoljno heterogene Skupštine, politički je mnogo jači nego kao „spiker“ one „beloruske“, homogene, kakvu smo imali dok su još u toj Skupštini šoder sastava stajale pleksiglas pregrade kao dodatna zaštita poslanika od koronavirusa.

Naprednjaci su na izborima 17. decembra prošle godine dobro uštopali SPS. Jeste slogan SPS bio stari oprobani i namunjen – „Dačić, premijer“, ali Dačiću u kampanji nije bilo dozvoljeno da se previše razmahne. Naročito u putinofiliji. Susret sa Lavrovom u Skoplju bio je Dačićev maksimum. Još bitnije od uštopavanja tokom kampanje je da su u samom izbornom procesu, u njegovoj tehničkoj ravni, naprednjaci udarili flastere socijalistima i bitno im smanjili manevarski prostor u tehnologiji izbora. Ali, čim se SPS „sveo na razumnu meru“ (kako mi jedan naprednjak to formuliše), Vučić je odmah krenuo u reanimaciju Ivice. Da bi sve izgledalo stvarno, Vučić je upriličio i postizbornu jutarnju kafu sa Dačićem u naprednjačkom Kamelotu – Beogradu na vodi. Dačić nije kasnio, što je Vučić napadno primetio. I ono što pokazuju uvidi Demostata u javnom mnjenju, došlo je do izvesne stabilizacije, čak i rasta rejtinga SPS. Ima ponosnih socijalista koji gunđajući u sebi gutaju knedle nemoćni pred naprednjačkim nipodaštavanjem, ali je više onih tradicionalnih glasača SPS koje je Vučić zaista uspeo da ubedi da su ovo bili presudni izbori za opstanak države Srbije i da su oni zato svoj glas dali Vučiću, ali sad kad je država valjda obezbeđena (njen opstanak) relaksirano se vraćaju Dačiću – posebno jer je Vučić pokazao da na njega još uvek računa.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 22. FEBRUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 14

Originalni tekst