(Beta) – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Brisel pojačava pritisak na Srbiju formalnim predlogom da se i delovi Ohridskog sporazuma, sa kojima se Beograd nije saglasio, uključe u pregovarački okvir o članstvu u Evropskoj uniji.

„Imate sa pokušaj da se kroz Evropsku uniju i poglavlje 35 uvede obaveza Srbiji da ako želi da postane članica mora da ima takozvanu punu implementaciju Ohridskog sporazuma i onog dela sporazuma sa kojim se ona nije saglasila. Srbija nije potpisala Ohridski sporazum, usmenom izrekom predsednika Srbije se ona ogradila od određenih formulacija koje navode na to da je to neka vrsta priznanja Kosova i da smo mi saglasni da Kosovo postane članica UN i drugih međunarodnih organizacija“, kazao je Dačić.

On je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao argumentovan, oštar i odmeren nastup na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u kome je ukazao da je kosovski premijer Aljbin Kurti pretnja miru i stabilnosti.

„Prva pozitivna stvar u vezi sa sednicom SB UN koja je održana sinoć u Njujorku je to što je ona, na zahtev Srbije zakazana hitno čemu je prethodila diplomatska borba a druga ta što se Beograd izborio da ona bude otvorena za javnost. Bilo je bitno da Vučićevo izlaganje bude sveobuhvatno jer je sednicu gledao ceo svet. Pokazao je svima ko je glavni krivac i šta je njegov glavni cilj a glavni cilj je da protera sve Srbe sa Kosova. Sada je na duši onih koji su moći da zaustave Kurtija“, rekao je Dačić.

On je dodao da Rezolucija o izborima u Srbiji koja je juče izglasana u Evropskom parlamentu, instrument da se zemlja skrene sa svoje nezavisne politke i za vršenje dodatnog pritiska.

„To je jedan politički pamflet od koga ni oni koji su ga tražili neće imati koristi ali će zato pričiniti štetu“, rekao je Dačić.

Savet bezbednost Ujedinjenih nacija je u Njujorku održao vanrednu sednicu povodom odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara na Kosovu.

Sednica je održana na zahtev Srbije, a pored Vućića prisustvovao je i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Post Views: 23

Originalni tekst