Dačić: Dobio sam pismo evroparlamentaraca, razgovori o izmenama izbornih uslova od 19. aprila

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je rekao je da je dobio pismo evroparlamentaraca Tanje Fajon i Vladimira Bilčika, i da će po prvom planu razgovori o eventualnim izmenama izbornog procesa početi 19. aprila.

Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić
Ivica Dačić Foto: Srđan Ilić

On je gostujući na TV Pink rekao da je pismo dobio juče, a da će će od 19. do 22. aprila predstavnici zvaničnog Brisela "razgovarati onlajn i uživo sa poslaničkim grupama u parlamentu", kao i da će Bilčik i Fajon nakon toga razgovarati i sa predstavnicima vanparlamentarnih partija.

"Prema nekoj proceni, 7. maja ću ja razgovarati s njima", rekao je Dačić, dodajući da će mu tada biti predstavljeni "stavovi relevantnih aktera".

On je ponovio da neke stranke uopšte ne žele da učestvuju u dijalogu u kom bi posredovala Evropska unija, ali da će ih svakako pozvati kako bi čuo i njihove stavove.

Dačić je ocenio da su pretnje dela opozicije da će organizovati demonstracije u slučaju da ne dođe do izmena izbornih uslova "zaostatak vokabulara prošlosti", jer "ne postoji društvena svest" koja bi podržala tu vrstu protesta.

"Mi smo spremni za te razgovore, oni moraju da budu veoma konkretni, a smešno je da su aduti (dela opozicije) 'ako vi nećete da promenite, mi ćemo da bojkotujemo'. Oni mise da je bojkot način politike borbe", rekao je Dačić.

On je dodao i da opozicija osporava proces izmene Ustava koji se tiče izbora sudija "jer Skupština nema legitimitet, iako je to zahtev EU".

"Shodno tome je Vlada Srbije predložila da se promeni Ustav, da bi sada opozicija rekla da je protiv izmena. Razgovarao sam i sa predstavnicima Društva sudija (koji su takođe protiv)… Izgleda da je za te izmene jedina zainteresovana Evropska unija, koja traži da se to obavi sada", izjavio je Dačić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article