Nakon što je u aprilu prošle godine otvorena prva „Jutro“ radnja na Divčibarama, za manje od godinu dana ova METRO trgovačka franšiza je vrlo brzo napredovala i već se do kraja ovog meseca očekuje ukupno 20 otvorenih objekata širom Srbije. U partnerstvu sa svojim profesionalnim kupcima, samostalnim trgovcima, METRO je tokom 9 meseci otvorio objekte u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Novom Bečeju, Valjevu, Batočini, Jagodini, Ćupriji, Doljevcu, Knjaževcu i na Divčibarama.

METRO je pokrenuo „Jutro“ franšizu zbog potrebe da se malim, samostalnim trgovcima u Srbiji pomogne kako da opstanu na tržištu, tako i da svojim održivim razvojem doprinesu njegovoj većoj dinamičnosti, a samim tim i stabilnijoj domaćoj ekonomiji. Trenutni trendovi ukazuju na ukrupnjavanje maloprodajnog sektora i jačanje modela savremenog retail-a u odnosu na nezavisne i male trgovce. Iako su prisutni i kod nas, u odnosu na region Srbija ipak i dalje ima snažniji doprinos malih, nezavisnih, trgovaca, što ih čini bitnim faktorom srpske privrede. Stanje na terenu jasno pokazuje da u većini slučajeva van gušće naseljenih centara, sem malih, nezavisnih, trgovačkih objekata – lokalne zajednice nemaju druge opcije za snabdevanje neophodnim namirnicama za svakodnevni život. Dodatna dimenzija ogleda se i u činjenici da je značajan broj samostalnih trgovačkih objekata zapravo i porodično razvijan biznis, koji zajednicu u kojoj posluje čini snažnijom.

Pored toga što su samostalni mali trgovci jedna od dve osnovne grupe profesionalnih kupaca na koje je poslovanje METRO-a kao veletrgovca orijentisano, njihov doprinos bogatijoj i dinamičnijoj privredi predstavljao je ključnu motivaciju za pokretanje „Jutro“ franšize. Time je ujedno METRO i svoju saradnju sa nezavisnim trgovcima podigao na još viši nivo, uzimajući u obzir njihove potrebe i planove za razvoj, pružajući im mogućnost da ulaskom u franšizu unaprede svoje poslovanje i modernizuju svoje maloprodajne objekte, u skladu sa najnovijim trendovima.

„Jutro“ franšiza stavlja fokus na razvoj poslovanja i unapređenje usluga, jer se od maloprodajnih radnji sve češće očekuje da budu mesta gde možemo da pronađemo hranu i napitke za poneti, a ne samo osnovne životne namirnice. Taj „convenient“ trend prisutan je na većini razvijenijih tržišta, a počinje da se nazire i u Srbiji kroz prilagođavanje maloprodajnih formata i ponuda postojećih trgovaca. Upravo kroz „Jutro“ franšize METRO pomaže svojim partnerima, malim nezavisnim trgovcima da implementiraju određene elemente „convenient“ trendova, što njihovu ponudu čini raznolikom i modernijom, a samim tim i konkurentnijom na tržištu.

„Jutro“ franšizu odlikuje pravi partnerski proces u kojem pri transformaciji samostalnog trgovačkog objekta, METRO vlasnicima radnji pruža podršku u zameni i nabavci nove opreme, brendiranju, kao i kroz savete koji se odnose na unapređenje asortimana, usluge, ali i poslovanja uopšte.

U planu je dalji razvoj franšize i otvaranje novih „Jutro“ objekata širom Srbije, jer sudeći po reakcijama vlasnika radnji i njihovih redovnih, ali i novih kupaca – ova METRO franšiza predstavlja potrebno osveženje na tržištu.

Post Views: 21

Originalni tekst