Od svih saveta za prevenciju mamurluka, čini se da ima najviše smisla piti vodu za sprečavanje dehidratacije.

Međutim, nova studija nije pronašla nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnje da konzumiranje velikih količina vode nakon noći pijenja ublažava mamurluk sledećeg dana, prenosi N1.

Međunarodni tim istraživača sa Univerziteta u Utrehtu analizirao je podatke prikupljene iz 13 prethodnih studija, tražeći bilo kakve naznake veze između dehidracije i konzumiranja alkohola ili između vode i intenziteta mamurluka.

Iako ne postoji jedinstveni uzrok mamurluka, alkohol ima diuretski efekat na telo, povećavajući proizvodnju urina. To povećava rizik od dehidratacije, za koju možemo pretpostaviti da je uzrok glavobolje, bolova u telu, mučnine i opšte slabosti povezane sa mamurlukom.

Mnogi ljudi takođe prijavljuju osećaj žeđi i suva usta ujutro nakon konzumiranja alkohola. Logično bi bilo zaključiti da bi zamena izgubljene tečnosti trebalo da spreči ove simptome.

Iako podaci nisu isključili mogućnost da se dehidratacija i mamurluk javljaju istovremeno, nije bilo dokaza da su oni direktno povezani.

Jedno ne izaziva drugo, što znači da zamena izgubljene vode neće imati mnogo efekta na mamurluk.

„Iz ove analize zaključuje se da su mamurluk i dehidracija dve istovremene, ali nezavisne posledice konzumiranja alkohola“, pišu istraživači u radu.

Važno je imati na umu da su sve pregledane studije sprovedene na relativno malom broju ljudi.

Uprkos ograničenjima, čini se da vas ispijanje nekoliko čaša vode ne spasava od mamurluka, što potkrepljuju prethodne studije koje ukazuju na to da, iako pijenje vode može da ublaži neke od efekata dehidratacije, neće eliminisati druge simptome mamurluka, poput jake glavobolje.

Post Views: 12

Originalni tekst