Да ли су Руси стварно спавали на пећима?
Историја

13 јануар 2022


Јекатерина Синељшчикова
Борис Игнатович / МАММ / МДФ / Russia in photo
Најбољи лежај у кући није био кревет и налазио се одмах испод плафона.

Тешко је замислити нешто светије у кући руског сељака од пећи. Масивна, понекад заузимајући половину куће, пећ је у суштини била кућа у кући. У њој се припремала храна, она је грејала кућу, у њој се чувало посуђе, сушила одећа, иза ње су се жене порађале и старци умирали, у неким регионима у њој су се чак и купали и, наравно, на њој се спавало.

Кунсткамера / Russia in photo

Пећ је била најраскошнији породични „кревет“ у којем није свако могао да спава.

Где су људи заправо спавали?

У почетку људи пећи нису користили за спавање. Од VIII до XIII века пећи су се ложиле „на црни начин“, што значи да нису имале думњак и дим је излазио кроз врата и мале прозорчиће на зидовима испод плафона. Међутим, крајем XV – почетком XVI века са појавом ватросталне цигле на пећи су се појавили димњаци, а са њима је она добила и нову функцију.


Первенцев / Sputnik

Читава конструкција руске пећи има један општи циљ: да максимално ефикасно троши топлоту на све могуће начине. Захваљујући њој било је могуће преживети дуге и хладне зиме, по којима је Русија тако позната. Чак и по најљућем мразу она са једним ложењем може током 24 сата да одржава топлоту у кући. Зидови пећи били су дебели 25-40 центиметара, што значи да су добро акумулирали и равномерно распоређивали топлоту. Заложена дању таква пећ остаје топла током ноћи.

Место где се налазио лежај називало се „перекришка“. Био је то горњи слој цигле, испод плафона, где се подизала сва топлота. Ту су стављали грубо дебело сукно и јоргане, правећи место за спавање. Најчешће је човек могао на таквим лежајевима и да седи, толико су били удаљени од плафона. Зими кад се редовно ложило горе је стабилно одржавана температура + 25-27 °С.

Коме је било дозвољено да спава на пећи

Спавање на пећи било је привилегија. На њу просто нису могли сви да се сместе, јер типична сеоска породица имала је увек пуно деце. Највећи лежај на пећи могао је прими 5-6 особа, али најчешће само две.


Мошков Николај / TASS

Често је место било резервисано за најпоштованијег или најстаријег члана породице: за мушкарца главу породице или старца. Осим тога, на пећи је обично лежао болесник, јер се сматрало да она лечи. На њој су се неговала и прерано рођена новорођенчад.

Сви остали чланови породице на пећ су могли да се попну само уз дозволу, а спавали су на специјалним полицама између пећи и зида. Ту су најчешће била два нивоа, тако да је такође на њима било топло, мада не тако удобно као на пећи.


Илија Раутенштејн / МАММ / МДФ / Russia in photo

Да ли Руси данас спавају на пећима?

Руске пећи су биле скупо задовољство и њихова изградња је била прилично сложен посао. Зато су, чим се појавила једноставнија и мања алтернатива, оне почеле да одлазе у историју. Овај процес је почео средином XIX века, када су се у руским кућама појавиле компактније зидане холандске пећи. На њима се није могло спавати, а биле су једноставније за коришћење.

Архива Рустама Сулејмановича Мухаметзјанова / Russia in photo

Данас се стара руска пећ може видети у неким селима у којима су се оне још сачувале. А неки људи, мада веома ретко, и данас у својим кућама граде руске пећи, у савременој интерпретацији или у ретро стилу.


Legion Media

Просечна цена овакве конструкције је, као и некада, висока. Мањи класични модел кошта 80-210 хиљада рубаља (1000-1600 долара), док цена сложенијих варијанти, са камином и степеницама, може да достигне и 70 хиљада рубаља (9.300 долара). На некима од њих људи и данас спавају…


Legion Media

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article

(Visited 1 times, 1 visits today)