EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poslednje nervozno obraćanje javnosti predsednika Vučića više je upamćeno po “Kriminalac ti tata. I tebi Kurti i tebi Svečlja. Sram vas bilo”, te porukama Zapadu – “lupite čedo po dupetu” (misli se naravno na Kurtija). Ali suština obraćanja stigla je na samom kraju kad je pitanje na volej postavio novinar Tanjuga koji je pitao predsednika šta misli o jačanju BRIKS-a (formatiran potencijal savezništva Brazila, Rusije, Indije, Kine, Južnoafričke Republike), navodnoj želji Francuske da se približi toj organizaciji, te šansama Srbije da EU zameni BRIKS integracijama? 

Ovo pitanje, nakon prethodnog nerviranja zbog Kurtijeve bahatosti i priličnog tolerisanja takvog ponašanja od strane Zapada, Vučiću je bilo baš leglo. Kao da nije mogao poželeti bolje u tom trenutku. Predsednik se brzo smirio i vidnu nervozu i nebiranje reči zamenio dubinskom geopolitičkom analizom i prekognicijom. Odgovor na ovo pitanje, koje ne bi leglo ovako ko kec na deset i da je bilo naručeno, a valjda nije, kao da je prva ozbiljnija razrada Vučićeve najave iz aprila ove godine – nakon glasanja u Savetu Evrope za članstvo tzv. Kosova u toj organizaciju – da će doći do dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici Srbije. Naravno, ostaje vučićevsko beskrajno hvala Mađarskoj, Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji, zemljama koje su glasale protiv tzv. Kosova u Savetu Evrope, ali to nije suština, jer teško da neka od ovih zemalja kao primarnu spoljnopolitičku agendu ima pridruživanje BRIKS-u. Niti je baš sigurno da bi u slučaju Abhazije i Južne Osetije Srbi baš uvek bili na strani Gruzije protiv Rusije.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 22. JUNA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

Originalni tekst