Gubici na bojnom polju i sankcije Zapada doveli su rusku vojsku u tešku situaciju, mada Moskva i dalje ima dovoljno vatrene moći da produži rat u Ukrajini, stoji u najnovijoj analizi koju prenosi CNN.

Izveštaj Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) iznosi prilično visoke brojke ruskih vojnih gubitaka – gotovo 10.000 jedinica ključne opreme poput tenkova, kamiona, artiljerijskog oružja i dronova. Navodi se, takođe, da Rusija ima zaliha još iz doba Hladnog rata kako bi brojčano nadoknadila ono što je izgubila u tehnologiji.

„Kvalitet ruske vojske u smislu napredne opreme će verovatno opasti, barem u bliskoj budućnosti“, kaže se u izveštaju CSIS.

Primećuje se kako su ruski gubici borbenih tenkova, posebno modernih, bili ozbiljni.

„Procenjuje se da je Moskva izgubila od 1,845 do 3,511 tenkova tokom godinu dana rata“, stoji u izveštaju pri čemu su gubici njenog novijeg unapređenog borbenog tenka T-72B3, prvi put isporučenog 2013, označeni kao posebno oštećeni.

Holandski obaveštajni veb sajt Oryx otvorenog koda piše da ima vizuelne dokaze o više od 500 varijanti T-72B3 uništenih, oštećenih, napuštenih ili zarobljenih od ove nedelje.

Zapadni zvaničnici, govoreći na brifingu u utorak, takođe su primetili pritisak na rusku tenkovsku flotu. „Oni su unazađeni u pogledu opreme“, kazali su ruski zvaničnici o oklopima, napominjući da se tenkovi T-55, predstavljeni 1948. sada pojavljuju na bojnom polju.

Izveštaj CSIS, pozivajući se na ruske medije, naglašava problem sa kojim se Rusija suočava u proizvodnji novih tenkova.

Jedna fabrika rezervoara UralVolgaZavod može da napravi oko 20 rezervoara mesečno. Ali Rusija, u proseku, gubi skoro 150 tenkova svih tipova u Ukrajini svakog meseca, navodi se.

A tu je i nedostatak modernog hardvera. U izveštaju CSIS se kaže da Moskva mora da obnovi i vrati svoje višedecenijske tenkove u pogon jer jednostavno nema resursa za proizvodnju novih a sankcije Zapada joj onemogućavaju da nabavi delove i alate potrebne za sklapanje modernog tenka.

„Manje pouzdani dobavljači“

Sankcije su prekinule ruski pristup optičkim sistemima – potrebnim topnicima tenkova, kugličnim ležajevima i alatnim mašinama, navodi se u izveštaju CSIS.

Konkretno za optičke sisteme Rusija se oslanjala na francuski uvoz tokom svoje predratne proizvodnje, navodi se u izveštaju.

Pošto je taj uvoz prekinut sankcijama prinuđena je da stavi starije manje sofisticirane nišane čak i svoje najsavremenije tenkove što rezultira mogućim gubitkom do dva kilometra u dometu.

U slučaju visokokvalitetnih kugličnih ležajeva – „kritičnih za proizvodnju bilo koje vrste vozila u pokretu“ – 55 odsto ruskih predratnih nabavki dolazilo je iz Evrope i Severne Amerike. Pošto su ti izvori sada izgubljeni nedostatak može pokušati da nadoknadi domaćim zalihama i uvozom nižeg kvaliteta iz Kine i Malezije. U svakom slučaju, Rusija ne može da dobije kvalitet koji je imala pre rata.

„Moskva je pod pritiskom da se prilagodi često se okrećući manje pouzdanim i skupljim dobavljačima i putevima snadbevanja uvozu nižeg kvaliteta. Ovo verovatno ometa brzinu i kvalitet ruske oružane proizvodnje“, piše u izveštaju.

Gubitak zapadnih komponenti ne oseća samo za tenkove, dodaje se. Avionima i bespilotnim letelicama, projektilima i opremi za elektronsko ratovanje potrebni su moderni visokotehnološki delovi – uključujući – mikročipove koje Rusi ne mogu adekvatno da nabave od internih dobavljača i imaju poteškoća sa uvozom zbog zapadnih sankcija.

Brojčana prednost

Izveštaj upozorava da Ukrajina i njene zapadne pristalice ne treba da očekuju da će ovi problemi Rusije u snadbevanju brzo zaustaviti neprijateljstva. „Sankcije i kontrola izvoza nisu srebrni metak koji će naterati Rusiju da porivede rat kraju“, navodi se u saopštenju.

Rusija i dalje zadržava brojčanu prednost u odnosu na Ukrajinu jer ima velike zalihe u rezervi.

„Vojne sposobnosti Rusije i dalje uveliko nadmašuju snage Ukrajine po većini pokazatelja uključujući ljudsku, vazdušnu, kopnenu i pomorku moć“, navodi se u izveštaju.

„Iako tačan broj trenutnih vojnih zaliha Moksve nije javno dostupan grubo se procenjuje da je od fenruara 2023. ukupan broj aviona kojima raspolaže Kremlj bio 13 do 15 puta veći od Kijeva.

Rusija ima skoro sedam do osam puta više tenkova i četiri puta više oklopnioh borbenioh vozila dok je njena pomorska flota 12 do 16 puta veća od ukrajinske.

Da bi se nadoknadile ruske numeričke prednosti čak i inferiornog naoružanja od vitalnog je značaja da zapadne zemlje održavaju protok tehnološki superiornijeg naoružanja u Ukrajinu.

Na primer, stariji tenkovi su ranjivi na ručne rakete Javelin.

„Ovo je srž rata: ruska vojska može da se osloni na svoju masu i nastavi da hrani stariju i manje savremeniju tehnologiju sve dok misli da jednostavno može nadživeti zapadne isporuke oružja i sistema Ukrajini“, navodi se u izveštaju CSIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst