Danas je dan kada su “pale maske“ u Njemačkoj. Nakon više od skoro tri godine u svim bolnicama i staračkim domovima širom Njemačke radnici, uposlenici, posjetioci ne moraju više da nose maske na poslu ili kada dolaze u posjetu. Od 1. marta prestaju i svakodnevna testiranja zaposlenih, a mnogi od njih tek treba da se naviknu na tu “novu“ svakodnevicu. U jednom od najboljih staračkih domova u Frankfurtu u „Haus an den Niddaauen“ prisustvovali smo situaciji kada su zaposlenici i njihovi pretpostavljeni skinuli maske i bacili ih u zrak. Jedna od glavnih osoba u tom Staračkom domu je Zeničanka Brigita Nikolić, koja nam je rekla:

-Konačno naši radnici, naše kolege mogu slobodno da dišu, da otvoreno komuniciraju kako sa pacijentima isto tako i međusobno. Ja se ovim putem zahvaljujem svima njima što su se sve ovo vrijeme držali zakonskih pravila i svoje, a i naše ciljeve doveli do kraja i to veoma uspješno.

U ovoj ustanovi ima dosta zaposlenih sa područja nekadašnje Jugoslavije, ali isto tako i svih drugih ljudi razlicitih nacionalnosti.

-U ovoj kući sam radila tek kada sam došla u Njemačku, i onda sam je napustila da bi u bolnici verifikovala moju diplomu medicinske sestre, a onda sam se opet vratila. A došla sam ponovo zbog dobre radne klime, tima na odjelu i pretpostavljenih koji imaju “uho“ za zaposlen – rekla nam je Sarajka Almedina Mulahmetović.

Piše: Bato Šišić

Originalni tekst