U noći koja je imala potencijal da bude prekretnica za američke izbore, Džo Bajden je krenuo stamputicom.  Prva predsednička debata, koja je sinoć održana u Atlanti, potpuno je ogolila Bajdena i pokazala sve slabosti aktuelnog predsednika, što je mnoge demokrate dovelo do zaključka da je sada stvarno da se povuče i uživa u čarima penzionerskog života u svojoj vikendici u Ribot Biču.

Kako piše analitičar The Atlantica, od samog početka debate, Bajden je izgledao i zvučao “staro”, što je samo dodatno potvrdilo dugo prisutne sumnje o njegovim godinama i sposobnostima. Njegov glas je na trenutke slabio, a misli su mu se gubile i lutale u toku govora, dok je njegov protivnik, Donald Tramp, u svom maniru bio podrugljiv i nemilosrdan, neprestano iznoseći neistine i besmislene tvrdnje. Trampova taktika je možda bila očigledna i predvidiva, ali je svejedno uspela da nadjača Bajdena koji nije uspeo da ostane fokusiran.

Reakcije demokrata na društvenim mrežama i na organizovanim okupljanjima za gledanje debate bile s intenzivne. Panika je zavladala već nakon prvih dvadeset minuta. Bajdenov nastup je bio toliko loš da su njegovi saradnici su pokušali da ga opravdaju pričom o tome da je prehlađen, ali to, po svemu sudeći već sada, nije bilo dovoljno.

Bivši republikanski kongresmen i kritičar Trampa, Džo Volš, na svom X nalogu objavio je post u kome kaže da je debata bila Bajdenov debakl.

„Izgledao je previše staro. Izgledao je kao da više nije sposoban.“ Čak je i potpredsednica Kamala Haris na CNN-u priznala da je Bajden imao „spor početak“, ali nije želela detaljnije da komentariše njegov nastup.

Kritike nakon nastupa se samo nižu jedna na drugu, pa je tako jednu veoma oštru uputio i Mark Lebovič, koji je u autorskom tekstu na Atlaniku napisao da Bajden treba da se povuče kako bi sačuvao svoje dostojanstvo ali i dobrobit svoje stranke i budućnost zemlje. On je u tekstu istakao da Bajden više nije sposoban da vodi efektivnu kampanju i da je njegovo povlačenje jedini logičan korak.

Slično mišljenje deli i Džeruzalem Demsas, koji u svom tekstu za isti sajt tvrdi da je Bajdenovo povlačenje najpatriotskiji čin koji može da učini u ovom trenutku. Demsas navodi da, ako Bajden zaista veruje da je Tramp jedinstvena pretnja demokratiji, onda zbog te iste demokratije mora da se povuče i omogući svojoj stranci da nominuje nekoga ko može efikasno da se suprotstavi Trampu.

Pre debate, Bajden je proveo nedelju dana u Kamp Dejvidu sa svojim najbližim savetnicima, uključujući bivšeg šefa kabineta Rona Klajna, trenutnog šefa kabineta Džefa Zajentsa, višu savetnicu Bele kuće Anitu Dan i predsednicu kampanje Džen O’Mali Dilon. Ipak, sinoćni nastup bio je totalni fijasko i daleko ispod očekivanja, što je dodatno razočaralo i zabrinulo njegove pristalice.

Plan je bio da Bajden tokom debate napadne Trampa sa imigracionim pitanjima i pitanjima prava na abortus, međutim, kada je upitan o abortusu, Bajden je počeo da govori o zločinima imigranata, što je dodatno zbunilo publiku i pokazalo njegovu nesposobnost da se drži teme.

Još jedan u nizu problema je i Bajdenova popularnost koja rapidno opada. U ovom trenutku, aktuelni američki predsednik ima nižu podršku među Amerikancima nego bilo koji predsednik od vremena Harija Trumana. On zaostaje za demokratskim kandidatima za Senat u ključnim državama kao što su Arizona, Nevada, Pensilvanija i Viskonsin. Sve ovo dovodi do zaključka da Bajden nema realne šanse da preokrene trku u svoju korist do novembra.

U redove demokrata ušunjala se kriza. Primarni izbori su završeni, što znači da bi Bajden morao dobrovoljno da se povuče kako bi stranka mogla da nominuje nekog drugog. To bi svakako izazvalo haos, ali mnogi veruju da je to jedina nada da se izbegne Trampova pobeda.

Ako se Bajden povuče, stranka bi mogla da odluči o njegovom nasledniku na konvenciji. To bi omogućilo demokratskim glasačima da izaberu kandidata koji može da vodi snažnu i efikasnu kampanju protiv Trampa. Među potencijalnim kandidatima se pominju guverner Kalifornije Gavin Njusom, guvernerka Mičigena Gretčen Vitmer, senator Džordžije Rafael Vornok i senatorka Minesote Ejmi Klobučar.

Bez obzira na to ko bi mogao da zameni Bajdena, jedno je sigurno – demokratskoj stranci je potreban kandidat koji može da se suprotstavi Trampu i njegovoj pretnji američkoj demokratiji. Bajdenovo povlačenje bi bilo težak i bolan korak, ali možda jedini koji može osigurati da stranka pruži snažan otpor u borbi za Belu kuću.

Bajdenova kampanja je došla do tačke ključanja. Vreme je da demokrate priznaju stvarnost i preduzmu neophodne korake kako bi osigurale pobedu na izborima. Ako Bajden zaista veruje u ono što je govorio tokom kampanje, onda će shvatiti da je povlačenje najpatriotskiji čin koji može učiniti za dobrobit svoje zemlje, složila su se oba autora The Atlantica.

Post Views: 30

Originalni tekst