EPA-EFE/YONHAP

(Beta-AFP) – Seul i Vašington razgovaraju o zajedničkim vojnim vežbama u koje bi bila uključena američka nuklearna sredstva radi suprotstavljanja rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje, rekao je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol.

U razgovoru za list Čosun Ilbo objavljenom danas Jun je priznao da američki “nuklearni kišobran” i njihovo “prošireno odvraćanje” nisu više dovoljni da daju uveravanja Južnokorejcima.

“Nuklearno oružje pripada SAD-u, ali priprema, podela informacija, vežbe i obuka treba da sprovode zajedno Južna Koreja i SAD”, rekao je južnokorejski predsednik, i dodao da je Vašington primio tu ideju “dosta pozitivno”.

Njegove izjave objavljene su dan posle poziva severnokorejskog vođe Kim Džong Una za “eksponencijalno povećanje” nuklearnog arsenala njegove zemlje, kako je prenela zvanična severnokorejska agencija KCNA.

Kim Džong Un takođe je objavio da će Severna Koreja razviti nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) da se suoči sa, kako je rekao, neprijateljstvom SAD i Južne Koreje.

U toku 2022. godine Severna Koreja izvela je rekordni broj ispaljivanja raketa.

Pjongjang je ispalio tri balističke rakete u subotu uoči Nove godine, i jednu u zoru u nedelju na prvi dan 2023.

Pod predsedništvom Juna Južna Koreja pojačala je zajedničke vojne vežbe sa SAD-om, a one su tokom pandemije bile smanjene, i prekinute za vreme njegovog prethodnika zbog diplomatskih pregovora sa Severnom Korejom koji su na kraju bili neuspešni.

Originalni tekst