Krajnici (tonzile) su par specijaliziranih limfnih čvorova smeštenih sa obe strane grla, odmah iza i iznad jezika. Oni pomažu imunološkom sistemu tako što sprečavaju ulazak patogena u telo i nastanak infekcija. Vezivanjem patogena za krajnike pokreće se odgovor imunog sistema.

Kada se infekcija razvije na samim krajnicima, nastalo stanje se naziva upala krajnika ili tonzilitis. Različite bakterijske i virusne infekcije mogu izazvati tonzilitis.

Tonzilitis se može javiti u bilo kom uzrastu i česta je bolest u detinjstvu. Lekari ga najčešće dijagnostikuju kod dece od predškolskog uzrasta pa sve do osoba srednjih godina. Simptomi su praćeni bolom u grlu naročito pri gutanju, promuklim glasom, povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom i ukočenim vratom. Akutni tonzilitis obično traje 7 do 10 dana.

Postavlja se pitanje zašto uopšte vaditi krajnike kada oni vrše funkciju u odbrambenom mehanizmu organizma?

Bitna je činjenica da tu funkciju imaju samo zdravi krajnici. Hronično upaljeni krajnici zapravo predstavljaju izvor infekcije i kao takvi negativno utiču na zdravstveno stanje i kvalitet života obolelih. Njihova odbrambena funkcija je u tim situacijama zanemarljiva.

Ukoliko dolazi do ponavljajućih infekcija krajnika i hroničnih upala savetuje se operacija krajnika (tonzilektomija).

Indikacije za operacju su: tonzilitisi najmanje 5 do 7 puta u toku jedne godine, najmanje 5 puta u svakoj od prethodne dve godine ili 3 puta u svakoj od prethodne tri godine, koji su praćeni čestim upalama ušiju (koje se manifestuju bolom u uhu, ponekad i curenjem sekreta iz uha), otežanim disanjem na nos, hrkanjem pri spavanju uz pojavu sleep apnee (prestanak disanja tokom spavanja), slabim napredovanjem kod dece, lošim apetitom, nedovoljnim snom.

U slučaju prolongiranja hronične infekcije može doći do oštećenja srca, bubrega, zglobova ili gubitka sluha.

Operacija krajnika se uglavnom ne vrši pre treće godine života, ali uvek postoje i izuzeci i situacije kada to treba uraditi i ranije. Ne postoji godišnje doba koje je izrazito povoljno ili izrazito nepovoljno za ovu intervenciju. Kako ova operacije nije vitalna i hitna, pacijent se operiše samo kada nije u akutnoj infekciji.

Lečenjem kao i predlaganjem tonzilektomije bavi se lekar specijalista otorinolaringolog. Važno je ispavno doneti odluku da li je veća korist ili šteta ako se krajnici odstrane, a koja se zasniva na fizikalnom pregledu i uzimanju detaljne anamneze.

Ukoliko želite da se na ovu temu dodatno konsultujete sa autorkom ovog teksta, Milica Veljković Neševski , doktorom medicine, konsultaciju možete zakazati na DokTok platformi.

Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video konsultaciju već danas!

Post Views: 11

Originalni tekst