FRANCUSKI ugledni mediji Le Mond i Le Figaro na svojim naslovnim stranama objavili su veliki tekst da će francuski predsednik Emanuel Makron u četvrtak 7. marta 2024. godine održati u Jelisejskoj palati sastanak sa svim liderima parlamentarnim stranaka, a sastanku će prisustvovati i premijer Gabrijel Atal.

ДА ЛИ ФРАНЦУСКИ СПЕЦИЈАЛЦИ КРЕЋУ ПУТ УКРАЈИНЕ? Макрон сазвао хитан састанак лидера свих странака

Foto Tanjug/AP

Kako se navodi glavna tema je situacija u Ukrajini. U istom formatu lideri svih stranaka prisustvovali su sastnaku kod Markona nekoliko dana posle 7. oktobra 2023. kada je Hamas iz Gaze napao jug Izraela.

Odluka o sastanku dolazi 5 dana posle sastanaka 25 članica NATO i Eu gde se razgovaralo o slanju vojnih jednica alijanse i EU u Ukrajinu kao pomoć Kijevu što je izazvalo žestoku reakciju Moskve i pretnju nuklearnim ratom što je i ruski predsednik u govoru pred poslanicima Savezne skupštine već ponovio.

Iako je bilo kolebanja među većinom zemalja, neke nisu odustajale od slanja vojske. Među njima su: Estonija, Holandija, Kanada i Francuska, u kojoj nema jednistvenog stava o toj temi. Dok su predsednik Makron i premijer Atali „ZA“, francuski šef diplomatije je „Protiv“.

Le Mond navodi od svojih izvora da Francuska razmatra mogućnost da dozvoli specijalnim snagama i drugim vojnim jedinicama da pređu granicu Ukrajine kako bi predstavljala „stratešku dilemu“ za Rusku Federaciju“.

(TV Front)

BONUS VIDEO – RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst