EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

(Beta-AP) – Najavu Kine da će povući neke od mera ograničenja sa ciljem borbe protiv korona virusa, tamošnji gradjani dočekali su sa olakšanjem, ali i oprezom, jer ostaje da se vidi da li će ublažavanje biti sprovedeno.

Vlada Kine juče je objavila da ublažava neke od najstrožih mera nakon što su prošlog meseca nezadovoljni gradjani protestovali širom države protiv politike oštre borbe protiv virusa.

Najznačajnija promena odnosi se na osobe koje su inficirane korona virusom, ali nemaju, ili imaju samo blage simptome.

Vladina ministarstva i bolnice već su promenile obaveštenja o tome kako da se gradjani koji su inficirani korona virusom leče kod kuće.

Do juče je od svih osoba koje su dobile pozitivan rezultat testa zahtevano da odmah odu u privremene državne bolnice za lečenje inficiranih pacijenata.

Danas je tim koji radi oko istaknutog vladinog lekara objavio opširno objašnjenje o virusu u kome se navodi da od sada velika većina inficiranih osoba neće morati da bude hospitalizovana.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da to nije kraj mera za obuzdavanje korona virusa.

“Nećemo sada da stanemo. Mora se i dalje pridržavati preciznih mera prevencije. Otvaranje je nepovratan trend jer je većina stanovnika vakcinisana i manji broj ljudi se ozbiljno razboli”, izjavio je lekar na odeljenju respiratorne medicine u Narodnoj bolnici Univerziteta Vuhan Ju Čangping.

Stručnjaci koji rade van Kine upozorili su da će se država suočiti sa izazovnim prvim talasom jer će ublažene mere verovatno dovesti do većeg broja novih infekcija.

U Guangdžou, metropoli na jugu Kine u kojoj je poseldnjih nedelja zabeležen porast broja novih infekcija korona virusom mere su isto ublažene.

U Čongkingu, još jednoj metropoli gde je porastao broj novih infekcija, stanovnici su požurili da kupe lekove protiv prehlade. U Pekingu su neke apoteke ostale bez tih lekova.

Nove mere takodje nalažu manje PCR testiranje, uz napomenu da se ono nastavi u visokorizičnim industrijama, ali ne u čitavim okruzima.

Dok su ograničenja bila najstroža, mnogi gradovi su svakodnevno obavljali testiranja. Poslednjih meseci, stanovnici Pekinga i Šangaja morali su da se testiraju svaka dva ili tri dana samo da bi mogli da se kreću kroz grad.

Mnogi stanovnici su oprezni i čekaju da vide da li će ograničenja zaista biti ukinuta i da li će nove mere biti sprovedene kako treba.

Originalni tekst