Glumac Alek Boldvin biće optužen za ubistvo iz nehata zbog nesreće koja se dogodila na snimanju filma “Rust” u oktobru 2021. godine kada je usmrtio snimateljku Halinu Hačins, a ukoliko bude proglašen krivim, čeka ga kazna od 18 meseci zatvora.

Alek Boldvin biće optužen za ubistvo iz nehata zbog nesreće na snimanju filma 'Rust'
Alek Boldvin biće optužen za ubistvo iz nehata zbog nesreće na snimanju filma “Rust”foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Glumac Alek Boldvin i oružarka Hana Gutijerez-Rid biće optuženi za ubistvo iz nehata zbog nesreće na snimanju filma “Rust” u kojoj je stradala snimateljka Halina Hačins, u pisanoj izjavi su saopštili prvi sudski okružni tužilac Novog Meksika Meri Karmak-Altvis i specijalni tužilac Andrea Rib.

Pomoćnik reditelja Dejv Hols se izjasnio krivim po optužbi za nesavesno korišćenje smrtonosnog oružja na filmskom setu.

Da je bilo ko od ove tri osobeAlek Boldvin, Hana Gutijerez-Rid ili Dejvid Hols — uradio svoj posao, Halina Hačins bi danas bila živa. To je tako jednostavno – rekla je Andrea Rib, specijalni tužilac.

Dokazi jasno pokazuju obrazac kriminalnog zanemarivanja bezbednosti na setu filma ‘Rust’. U Novom Meksiku nema mesta za filmske setove koji ne shvataju ozbiljno posvećenost naše države bezbednosti oružja i javnoj bezbednosti – dodala je ona.

I Boldvin i Gutijerez-Rid se suočavaju sa maksimalno 18 meseci zatvora ako budu osuđeni.

Podsetimo, holivudski glumac Alek Boldvin (64), slučajno je upucao i ubio Halinu Hačins na setu vestern filma u oktobru 2021. Glumac je 15 meseci negirao odgovornost za nesreću, insistirajući da nije povukao obarač, uprkos forenzičkoj analizi FBI pištolja koji je koristio i zaključeno je da ipak jeste povukao obarač.

Boldvina je prvo tužio Halinin udovac Metju 2022. godine, ali je tužbu rešio neotkrivenom sumom.


Takođe je učinio Metjua izvršnim producentom na filmu, koji će se nastaviti sa proizvodnjom u Los Anđelesu.

Tužioci su se oduprli kritikama zbog dugog odlaganja donošenja odluke.

Kažu da su bili primorani da čekaju izveštaje i od FBI -a – što je trajalo deset meseci – i lokalne šerifske kancelarije okruga Santa Fe – što je trajalo godinu dana.

Danas nije bilo konferencije za novinare na kojoj bi se objavila odluka.

Umesto toga, kancelarija DA je izdala pisano saopštenje medijima koje je takođe objavljeno na internetu.

Originalni tekst