EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Svet je prethodne nedelje, između 3. i 10. jula, pretrpeo najtopliju nedelju ikada. Međutim meteorolozi najavljuju da ovo nije kraj i da nas čekaju još više temperature, prenosi The Guardian.

Rastući nivo ugljen-dioksida u atmosferi i pojava jakih vetrova koji su se nadvili visoko nad Atlantikom već su izazvali toplotne talase u Teksasu, Grčkoj, Španiji, Italiji i nizu drugih država.

Širom Evrope izdat je crveni meteoalar zbog šumski požari u Hrvatsko i u Navari u Španiji. Mnoge turističke atrakcije, kao što je Akropolj, zatvorene su jer su temperature skočile i do četrdeset stepeni.

Na Zemlji do sada nije zabeleženo ništa slično, još otkako su 1850-ih godina počela instrumentalna merenja temperature vazduha, otkrila je Svetska meteorološka organizacija prošle nedelje. „Nalazimo se na neistraženoj teritoriji i to je zabrinjavajuća vest za planetu“, rekao je profesor Kristofer Hjuit.

Ovu tezu podržao je Karsten Haustein, naučni saradnik na Univerzitetu u Lajpcigu, „Šanse su da će jul biti najtopliji mesec ikada.”

Mnogi naučnici upozoravaju da bi ove ili sledeće godine moglo doći do porasta svetske temperature za 1,5 stepeni celzijusa. To bi dovelo do prelomne tačke i nepovratnih promena.

Posledice novog toplotnog talasa biće jako opasne, dodaju naučnici. Procenjuje se da je više od 61.000 ljudi preminulo od posledica visokih temperatura koje su zahvatile Evropu prošlog leta.

Procenjuje se da će taj rekord biti oboren ove godine – ili najkasnije sledeće godine –  i da će broj preminulih u 2022. biti nadmašen, a da će mediteranske države kao što su Grčka, Španija i Italija pretrpeti najgore posledice.

Prema rečima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, „klimatske promene su izmakle kontroli“. On je upozorio da će se svet, ako istraje u odlaganju ključnih mera potrebnih za ograničavanje emisije fosilnih goriva, dovesti u “katastrofalnu situaciju”.

Mnogi naučnici su reagovali na ovaj alarm sa žalosnom rezignacijom. Oni su više od 30 godina upozoravali da bi dalje sagorevanje fosilnih goriva izazvalo toplotne talase koje sada doživljavamo.

“Uopšte ne bi trebalo da budemo iznenađeni visokim globalnim temperaturama”, rekao je profesor Ričard Bets, jedan od naučnika u Met Office i Univerzitetu Ekseter, za BBC.

“Ovo je sve samo podsetnik na ono što već znamo, i suočavaćemo se sa sve više ekstrema.”

Originalni tekst