Crnogorsko ministarstvo predložilo brisanje spornih članova Zakona o slobodi veroispovesti

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava dostavilo je Vladi Crne Gore tekst izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti u kome su izbrisani svi sporni članovi koji su se odnosili na imovinu i definisano je da nema registracije za postojeće crkve, objavili su jutros dnevni listovi Dan i Vijesti. Vlada bi predlog zakona trebalo da usvoji danas na sednici.

Srbija - Crna Gora, Ilustracija
Srbija – Crna Gora, Ilustracija

Ovim izmenama ispunjeni su svi zahtevi Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija u Crnoj Gori. Na čelu ministarstva je Vladimir Leposavić koji je bio u Pravnom timu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Postojeće, odnosno, tradicionalne crkve ne gube pravni subjektivitet. Stečena prava se priznaju, a propisano je i da se niko ne briše iz evidencije.

Izmene predviđaju i da se priznaju, odnosno, potvrđuju sklopljeni ugovori, a uneta je i reč "vakuf" da bi se uvažila i prepoznala imovina Islamske zajednice.

U članu 18 se navodi da verska zajednica koja je u skladu sa ovim zakonom upisana u jedinstvenu evidenciju verskih zajednica kao evidentirana ili registrovana verska zajednica ima svojstvo pravnog lica.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) se oštro protivila Zakonu koji je usvojen prošle godine u decembru i kojim je bilo predviđeno da u upravnom postupku verske zajednice dokazuje vlasništvo nad imovinom kao i da se moraju registrovati.

Time je bivša vlast, kako su isticali, nameravala da SPC otme imovinu i da ih nateraju na registraciju iako su oni "stariji od države i imaju kontinuitet 800 godina". Zbog toga su mesecima organizovane litije na kojima su učestvovale na desetine hiljada vernika. O ovom zakonu bilo je razgovora između predsednika Srbije i Crne gore Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, kao i između sada preminulog mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohijja i doskorašnjeg premijera Duška Markovića.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article