Crnogorska skupština ponovo glasa o Zakonu o slobodi veroispovesti 20. januara

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će se odlučivati o zakonima koje je predsednik Milo Đukanović odbio da potpiše za 20. januar.

Skupština Crne Gore Foto: http://www.skupstina.me/
Skupština Crne Gore Foto: http://www.skupstina.me/

Na toj sednici će se ponovo odlučivati o izmeni Zakona o radu, o izmeni Zakona o državnim službenicima i nameštenicima i o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je u subotu 2. januara Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje sve te zakone.

Razlog za to je, kako navodi, otvoreno pitanje kvoruma na sednici na kojoj su ti zakoni usvojeni, kao i pravno pitanje mandata dva poslanika. Odluku Đukanovića oštro su kritikovali predstavnici nove parlamentarne većine.

Skupština Crne Gore usvojila je u noći između 28. i 29. decembra izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti koji ukida sve članove postojećeg akta koji se odnose na promenu statusa imovine crkve i obavezu registracije verskih zajednica.
Za promenu zakona glasala je vladajuća većina, dok opozicione partije predvodjene Demokratskom partijom socijalista (DPS), nisu prisustvovale sednici.
Protiv tih odredbi Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori je mesecima organizovala masovne proteste.
Novim rešenjima koje je Đukanović odbio da potpiše imovina upisana na Mitropoliju crnogorsko primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori ostaje u njihovom posedu. Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Zakon o slobodi veroispovesti, koji je crnogorska skupština usvojila u decembru 2019. godine doveo je do zatezanja odnosa između Srbije i Crne Gore i to zbog člana koji predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Dodatno, odnosi su zategnuti i nakon privođenja sveštenika koji su uprkos zabrani okupljanja održavali litije, ali i nakon što su crnogorske vlasti u Zoganju kod Ulcinja srušile nelegalno građeni objekat SPC od više stotina kvadratnih metara.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article