Lakoća, a ne apatija. Uprkos svemu.

Škljocaj upaljača. To je najčešći zvuk uz životom natopljene reči koji se može čuti na snimku našeg razgovora, jedinog materijalnog dokaza da smo se više od dva sata dobro razumeli. I tačno se mogu razlikovati škljocaji – oni kojima se pripaljuje nova cigara, ili kojima se, usred odgovora, pali ona koja se od priče zagasila. Johan Krojf verovatno je čovek kome je najbolje u istoriji stajala cigareta, mada bi mnogi potegli i Kenedija ili Kilijana Marfija. Tokom jednog intervjua Krojf je rekao: „Imam samo dve zavisnosti – to su cigarete i totalni fudbal.“ Sa druge strane glasa, između škljocaja upaljača, cedile su se reči čoveka koji je ovim intervjuom priznao nešto slično.

Samo što je umesto totalnog fudbala, njegov proizvod i njegova zavisnost – totalni roman. Tako je izdavač opisao roman „Poslije zabave“ kojim je Stevo Grabovac zaslužio NIN-ovu nagradu.

U velikoj životnoj ispovesti Nedeljniku, Grabovac tvrdi da je urednica tu sintagmu odabrala zbog broja tema koje roman obuhvata, u svim svojim slojevima. Za njega, „Poslije zabave“ je totalni roman zbog nečeg drugog.

„Ja to shvatam kao dobar izraz za sve faze pisanja i sveobuhvatnost svih mojih misli i osjećaja dok sam ga pisao. Moralo je mnogo toga da se poklopi da bi roman uopšte nastao. Moralo je da dođe vrijeme da sve ono što me muči pretvorim u roman i da dobije oblik kakav je dobio. Zbog toga je totalni“, kaže mi Grabovac na početku priče.

Priče koja je makar dva svoja početka imala u Bosanskom Brodu, a koja se ne završava na relaciji Banjaluka–Beograd, u gradovima koji su samo neke od koordinatnih tačaka života. Pisca koji tako dobro razume ljudsko zlo. Prodavca, magacionera, administrativnog radnika koji među mušterijama svakoga dana traži nešto dobro. Čoveka koga ni dobro ni zlo više ne mogu zavarati.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 9. MAJA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik naslovna blank

Post Views: 17

Originalni tekst