BEOGRAD, 4. jul 2022, (Njuz) – Beograđanin (31) uspeo je da za samo tri meseca uštedi čak 1.000 litara benzina iako vozi Audi A4 3.0 TFSI Quattro koji prosečno troši oko 12 litara na 100 kilometara. Ovaj mladić, koji je iz razumljivih razloga želeo da ostane anoniman, podelio je sa nama svoje trikove.

– Za početak, iako mi je benzinska pumpa preko puta kuće, ja nikad ne idem automobilom da natočim pun rezervoar, već uzmem tri velika kanistera i u njih natočim benzin. Ne mrzi me da se malo iscimam. Tu već krećem sa prvom štednjom benzina, objašnjava ovaj mladić.

Kako kaže, prvi kanister odmah ostavi sa strane i na njega zaboravi, odnosno taj benzin uopšte ne dira, pa makar mu rezervoar u njegovom četvorotočkašu bio suv.
On ističe da je za štednju benzina jedna od najvažnijih osobina stroga disciplina. Pored ovog kanistra koji se ne dira, ima još dva.

– Benzin iz drugog kanistra koristim samo u vanrednim situacijama, samo ako je nešto baš hitno i neodložno. Na prime, ako, ne daj bože, neko mora hitno do zubara ili tako nešto, nastavlja da objašnjava kako funkcioniše sistem tri kanistra.

Za treći kanister navodi da ga nikad celog ne sipa u rezervoar, veća u njega natoči samo onoliko koliko zna da će mu biti potrebno za planiranu vožnju.

– Ako u rezervoaru imate samo onoliko goriva koliko vam je neophodno, lakše ćete se disciplinovati da potrošite samo koliko je neophodno za tu jednu vožnju. Na primer, ako mi je za planiranu vožnju potrebno četiri litra benzina, a ja natočim šest, može da mi padne na pamet da još negde skoknem automobilom. Ali ako imam samo četiri, kad završim planirano, odmah moram da se vratim kući ili ću ostati negde bez goriva, kaže on.

Ovaj Beograđanin dodaje da mu za funkcionisanje ovog sistema od tri kanistra u mnogome pomaže i to što uvek može kad mu treba da uzmem mamin ili tatin auto, a nekad mu i oni napune rezervoar njegovog automobila.

– Takođe, kad izlazim, obično neko drugi iz društva dođe po mene kolima ili zamolim nekog ortaka da me negde odbaci svojim autom, završava priču o sistemu tri kanistera ovaj mladić i poručuje svima koji sumnjaju da sami isprobaju ovaj sistem i uvere se da radi.

Bane Grković

Original Article