U pitanju je nekadašnji teniser, Rumun Jon Cirjak, koji danas ima 83 godine i za obične smrtnike nezamislivo bogatstvo, a njegov život mnogo puta je bio tema svetskih medija.

On je najbogatiji sportista svih vremena, a njegovo bogatstvo danas se procenjuje na 2 milijarde dolara. Takođe, on je jedini bivši sportista koji je dospeo na listu svetskih milijardera, i zvanično najbogatiji Rumun. Pre nekoliko godina nalazio se na 1876. mestu “Forbsove” liste, a 2022. zauzeo je 1818. mesto.

Na sajtu “Forbsa” o njemu, između ostalog, piše da najviše prihoduje od bankarstva i osiguranja, a njegove kompanije objedinjene su u “Cirijak grupu”. Ovaj milijarder je, prema pisanju “Kurira”, vlasnik teniskog turnira iz Masters serije u Madridu, a ima brojne kompanije za koje radi preko 20.000 ljudi.

printscreen

Deo je svetskog džetseta, a pasija su mu motocikli – poseduje preko 400 modela, od kojih su neki ranije pripadali Alu Kaponeu i Eltonu Džonu.

Inače, Novak Đoković od Cirijaka je pre nekoliko godina kupio ATP turnir koji se održavao u Beogradu. Navodno se hvalio i luksuznim automobilima, što su mu neki korisnici društvenih mreža zamerali.

Prema pisanju „Monda“, kada bi najčuveniji teniseri 21. veka, Novak Đoković, Rodžer Federer i Rafael Nadal spojili svoja bogatstva, koja se mere stotinama miliona dolara, ne bi imali ni polovinu onoga što poseduje Cirijak.

Ali, zanimljivo je da Cirijak najveći deo novca uopšte nije zaradio od tenisa, niti je bio naročito uspešan teniser, pogotovo u singlu, u kome je osvojio samo jednu titulu, dok je u dublu slavio 22 puta. Njegov uspon počeo je po završetku igračke karijere. Bio je trener i menadžer Borisa Bekera, Štefi Graf, Gorana Ivaniševića, Marata Safina, Meri Džo Fernandez i drugih uspešnih tenisera, ali to mu je bila samo odskočna daska za biznis, u kome je napravio ogroman uspeh zahvaljujući preduzetničkom duhu, ali i brojnim kontaktima koje je stekao.

Ovaj Rumun se biznisom uspešno bavio i ranije, ali je najviše novca zaradio od devedesetih pa nadalje. Naime, Cirijak se nakon pada komunističkog režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju i postao zastupnik “Metro AG”, zatim i “Mercedesa”.

Interesantno je da biznismen, kako se pisalo, prema sopstvenom priznanju, ima tridesetpetoro dece, a navodno tvrdi da ta brojka nije konačna.

Cirijak sa suprugom i troje dece navodno živi u Monaku, međutim, na sajtu „Forbsa“ piše da ima dvoje dece i da je singl.

Brena i Boba i danas su bliski sa Cirijakom, koji im je 1991. godine, kada su se venčali, poklonio u to vreme jedan od najskupljih automobila, a na venčanje je stigao privatnim avionom.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama

Originalni tekst