Monodrama Milene Predić  “Čovečice”,  nastala po romanu Ljiljane Bralović u dramatizaciji Slobodana Obradovića i režiji Jasmine Večanski  Kujundžić, posle veoma uspešnog izvođenja na ovogodišnjem BELEF-u, imaće svoju premijeru na sceni Teatra Vuk u petak, 22. septembra u 19: 30 h.

Predstava „Čovečice“ se u formi monodrama bavi pitanjem culture sećanja i individualnog pamćenja uloge žene u zajednici tokom ratova u prvoj polovini 20.veka. Usmeren na narativ porodičnog sećanja ženskog rodoslova porodice Milošević sa Javora, predstava „Čovečice“   ukazuje na aktuelnu društven uproblematiku  toga vremena kroz pitanje narodne, istorijske i političke egzistencije prožimajući priču o herojskom opstanku, samoodržanju i solidarnosti iz ugla položaja žena.

U skoro 50 godina koliko priča o „Čovečicama“  traje provejavaju dva narativa, narativ žene koje čeka I narativ ženske solidarnosti i uzajamne povezanosti u nevolji i zato naše glavne junakinje, heroine, žene koje su sahranile i decu, i muževe i sinove pronalaze razlog da nastave da žive i upravo iz te zajednice crpe snagu  za dalje borbe.

Autorka scenografije i kostima je Mina Miladinović, muzike Ivan Aleksijević aka Pančevac, a scenski pokret osmislio je Nikola Кerkez.

Post Views: 29

Originalni tekst