Čomić: Predloge zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama ove nedelje šaljemo ministarstvima

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da će ove sedmice drugim ministarstvima biti poslati predlozi nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti, o zabrani diskriminacije i o zakonu o istopolnim zajednicama.

Marija Obradović i Gordana Čomić Foto: Srđan Ilić
Marija Obradović i Gordana Čomić Foto: Srđan Ilić

Čomić je za list "Danas" navela da će nacrti tih zakona, nakon javne rasprave o kojoj odlučuje nadležni Odbor Vlade Srbije, biti upućeni Vladi kako bi se utvrdili predlozi zakona, a potom bi trebalo nacrte dostaviti Skupštini Srbije koja će odlučiti kada će ih staviti na dnevni red.
Govoreći o negativnim reakcijama dela javnosti o najavi zakona o istopolnim zajednicama, Čomić je istakla da poziv na dijalog svim zagovornicima i protivnicima ideje tog zakona ostaje otvoren.
"I zahtev bilo koga zainteresovanog može biti upućen bilo kada, s navodima o sadržaju agende, imenima učesnika i predlogu vremena održavanja. Dijalog se odvija po usvojenom komunikološkim pravilima uz moderatora i prisutvo medija", dodala je ona.

Mihajlović: Jednaka prava za sve građanke i građane nisu pretnja nikome

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Srbiji Zorana Mihajlović rekla je danas da, kada se neko poziva na patrijarhalne obrasce kao argument protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama, ne zalaže se za društvo u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove za život, saopštio je njen kabinet.

Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić
Zorana Mihajlović Foto: Srđan Ilić

Mihajlović je, reagujući na kritike dela javnosti u vezi sa izradom nacrta tri zakona, rekla da kada neko aktivnosti iz nadležnosti jednog ministarstva naziva "blickrigom" šalje poruku da nema nameru da učestvuje u dijalogu, jer drugu stranu odmah smatra neprijateljem.

"Duboko ukorenjeni patrijarhat znači više od 300 ubijenih žena u porodičnom i partnerskom nasilju u poslednjih deset godina, više od 450 dece koje je ostalo bez majki, manje zaposlenih žena koje su i manje plaćene za svoj rad, a većinski završavaju fakultete, otkaz s posla jer je trudna, nemogućnost zajedničkog života istopolnih partnera sa pravom na imovinu ili zaštitu", rekla je Mihajlović.

Dodala je da se Srbija menja i da se gradi društvo u kojem se neguje kultura nenasilja, u kojem se deca uče da poštuju jedni druge, da empatija, solidarnost i prihvatanje različitosti nisu pretnja, nego vrednosti koje donose bolju budućnost za generacije koje dolaze.

"Ne razumem kako bilo kome može da smeta društvo u kojem i žene, kao i muškarci, imaju jednaka prava, u kojem istopolni partneri imaju pravo da nasleđuju imovinu ili budu priznati kao partneri", rekla je Mihajlović.

Upitala je "zašto nekoga ugrožava apotekarka, profesorka, lekarka, a ne ugoržava ih čistačica ili domaćica".

"Kada shvatimo da svi pod ovim nebeskim svodom imamo prava na jednake mogućnosti da živimo, radimo i razvijamo se, svima će nam biti bolje", rekla je Mihajlović.

Najavljeno usvajanje zakona o istopolnim zajednicama izazvao je najveću buru u javnosti. Protiv donošenja ovog zakona su konzervativne partije, Srpska pravoslavna crkva, kao i „212 srpskih intelektualaca“, među kojima su reditelj Emir Kusturica i muzičar Bora Čorba.

Komentarišući kritike Nacrta, Čomić je navela da ovaj zakon o istopolnim zajednicama rešava administrativne probleme dodajući da se istopolna zajednica ne naziva brakom jer to nije brak i nema usvajanja dece.

Nakon protivljenja „212 srpskih intelektualca“, usledila je podrška preko 1.600 umetnika, doktora i novinara usvajanju zakona o istopolnim partnerstvima. Takođe, peticiju da se u Srbiji donese zakon o građanskom partnerstvu kojim bi se regulisala istopolna partnerstva do sada je potpisalo više od 10.000 ljudi.

Izvor: Danas, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article