Glavnokomandujući Oružanioh snaga Ukrajine Valerij Zalužni pozvan je u ponedeljak na sastanak u kancelariju predsednika i rečeno mu je da je smenjen, izjavila su za CNN dva izvora upoznata sa ovim pitanjem, posle višenedeljnih spekulacija o tenzijama između Volodimira Zelenskog i njegovog vrhovnog komandanta.

Zvanično saopštenje nije dato, što znači da je Zalužni i dalje bio na toj funkciji od srede uveče, međutim, predsednički dekret se očekuje do kraja nedelje, rekao je jedan od izvora za CNN, što bi bio najvećo vojno potres za Zelenskog od početka ruske invazije u punom obimu pre skoro dve godine.

Glasine o sastanku i smenjivanju Zalužnog eksplodirale su u Kijevu u ponedeljak uveče, i dale kredibilitet spekulacijama o raskolu između predsednika i njegovog vrhovnog komandanta za koji se smatra da je nastao nakon neuspeha ukrajinske kontraofanzive prošle godine.

Navodi se da su tenzije posebno bile visoke kada je Zalužni u novembru u intervjuu i eseju za časopis The Economist opisao rat sa Rusijom kao zastoj.

U ponedeljak je predsednički portparol Sergej Nikiforov rekao za CNN da su glasine o smeni načelnika vojske netačne.

Ministarstvo odbrane je takođe objavilo poruku na svojim kanalima društvenih mreža koja glasi: „Poštovani novinari, odmah odgovor svima: Ne, ovo nije istina“.

I u svom redovnom večernjem obraćanju u ponedeljak, sam Zelenski uopšte nije pomenuo svog načelnika vojske.

Ali, prema jednom od izvora, sa malog skupa u predsedničkoj kancelariji u ponedeljak – kome je prisustvovao i ministar odbrane Rustem Umerov – predsednik je izjavio da je „doneo odluku da razreši vrhovnog komandanta oružanih snaga“. To je u skladu sa drugim izveštajima, uključujući Vašington Post i Fajnenšel Tajms.

Ukrajinski predsednik je tada rekao da je činjenica da je Zalužni odbio novu ulogu nije promenila činjenicu da je smenjen sa sadašnje funkcije.

O dva imena se posebno raspravlja kao o mogućim naslednicima, rekao je za CNN jedan od izvora a reč je, kažu, o visokom vojnom komandantu.

Jedan od njih je aktuelni načelnik Uprave za obaveštajne poslove odbrane Kirilo Budanov, 38-godišnji general za koji se zna da ima jake veze sa Zelenskim i smatra se da predstavlja novu generaciju vojnih lidera.

Na pitanje CNN-a u intervjuu u utorak da li je spreman da postane novi glavnokomandujući Ukrajine, Budanov je sugerisao da je malo verovatno takvo imenovanje.

„Mi smo u ratu i sve strane koriste sva raspoloživa sredstva, uključujući informativni rat“, dodao je.

Drugi favorit je Oleksandr Sirski, trenutno komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je viši vojni komandant za CNN.

Kancelarija Sirskog nije odgovorila na zahtev CNN-a da stupe u kontak sa njim.

Popularniji od Zelenskog

Uprkos neuspehu ukrajinske kontraofanzive da postigne bilo kakav značajan napredak u povlačenju ruskih snaga na jugu i istoku zemlje, Zalužni ostaje jedan od najpopularnijih lidera u zemlji.

Anketa koju je u decembru objavio Kijevski institut za sociologiju pokazala je da 88 odsto Ukrajinaca podržava generala. Rejting Zelenskog bio je znatno niži i iznosi 62 odsto.

„Najverovatnije neće biti dubokog i lepog proboja“, već će umesto toga doći do ravnoteže razornih gubitaka i razaranja, napisao je Zalužni za The Economist u novembru.

Ti komentari su odmah izazvali kritike iz kabineta predsednika.

„Da sam u vojsci, poslednje što bih uradio je da komentarišem štampi, javnosti, šta se dešava na frontu i šta bi se moglo desiti na frontu… jer ćemo tada olakšati posao agresoru “, rekao je tada na ukrajinskoj televiziji Igor Žovkva, zamenik šefa kabineta predsednika.

Zelenski nije otvoreno kritikovao Zalužnog, ali je na konferenciji za novinare u decembru rekao: „Čekam vrlo konkretne stvari na bojnom polju. Strategija je jasna: imamo razumevanje ali želim da vidim detalje“, preneo je Rojters.

Jedan vojnik koga je kontaktirao CNN koji se trenutno bori oko Avdijevke na istoku rekao je da je bilo kakva odluka da se Zalužni otpusti bila greška.

„On je dostojan general. Naša vlada želi da ga svrgne jer im nije baš zgodan“, rekao je vojnik i dodao: „Izgleda da su nas ’momci Zelenskog’ odavno prodali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst