Američke vlasti su proteklih nedelja dobile obaveštajne podatke o zaveri pokušaja ubistva Donalda Trampa koja stiže iz Irana. Tajna služba je stoga poslednjih nedelja povećala obezbeđenje oko bivšeg predsednika, piše CNN.

Izvori upoznati sa situacijom navode za CNN kako za sada nema naznaka da je Tomas Metju Kruks, koji je u subotu pokušao da ubije bivšeg američkog predsednika, bio povezan sa zaverom. Ali, zbog te informacije dolazi do novih pitanja o bezbednosnim propustima na subotnjem skupu u Pensilvaniji.

Tajna služba upozoravala

Uz to što nije jasno kako je 20-godišnjak uspeo da dođe do krova zgrade s koje je mogao da puca na Trampa, nije poznato ni da li su podaci o pretnji iz Irana prosleđeni Trampovoj kampanji.

“Ne komentarišemo bezbednosne detalje predsednika Trampa. Sva pitanja treba uputiti Tajnoj službi SAD”, navode iz kampanje.

Zvaničnici Tajne službe više su puta upozorili Trampovu kampanju zbog održavanja skupova na otvorenom, koji predstavljaju veći rizik od događaja pri kojima agencija može bolje da kontroliše pristup. Upozorenja su bila opšte prirode, rekli su izvori za CNN.

Iran najavio osvetu

Iran je u više navrata obećao osvetu za ubistvo Kasima Solejmanija, zapovednika Korpusa islamske revolucionarne garde iranske vojske, kojeg je američka vojska ubila u januaru 2020. Bivši visoki zvaničnici Trampove administracije koji su radili u nacionalnoj bezbednosti imali su stroge mere obezbeđenja otkako su napustili vladu.

U avgustu 2022. Ministarstvo pravosuđa najavilo je krivičnu prijavu protiv člana Korpusa zbog navodnog pokušaja organizacije atentata na Džona Boltona, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost. Američki tužitelji smatraju da je zavera protiv Boltona verovatno odmazda za Solejmanijevo ubistvo.

Bivši državni sekretar Majk Pompeo takođe je bio na meti Irana. Vlasti su mesecima bile zabrinute zbog stalnih pretnji iz Irana, odnosno pokušaja ubistva Trampa i njegovih zvaničnika.

Post Views: 5

Originalni tekst