Članovi Kriznog štaba nakon sednice bez izjava o merama za praznike

Krizni štab za suzbijanje koronavirusa danas je zasedao, a nakon okončane sednice članovi nisu davali izjave. Donete odluke će, prema navodima RTS-a, biti saopštene na konferenciji za medije u 15 časova. Ranije uvedene restriktivne mere ističu danas, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da su one počele da daju rezultate.

Krizni štab Foto: Srđan Ilić
Krizni štab Foto: Srđan Ilić

Đerlek je uoči početka sastanka izjavio da će na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa "biti dosta polemike" o merama koje treba da budu donete, i pozvao građane da izbegnu svaki međusobni kontakt koji nije neophodan.

"Mere su počele da daju rezultate, ali nas čeka vrlo ozbiljan izazov – proslava Svetog Nikole, dolazi Božić, Nova godina, gde će biti mnogo kontakata", rekao je Đerlek za TV Pink.

Kako je naveo, bitno je da građani Srbije znaju da neće biti govora o policijskom času ili uvođenju vanrednog stanja.

"Zaista će biti velika odgovornost na Kriznom štabu da se donesu prave odluke koje će zaštiti zdravlje građana, što je broj jedan, ali se mora voditi računa da li će mere ugroziti životni standard", rekao je Đerlek na pitanje da li će biti ublažene mere.

Naveo je da je epidemiološka situacija vrlo ozbiljna i opasna, a šta će se dešavati u naredne tri, četiri nedelje, zavisi od toga kako će se građani ponašati za vreme predstojećih praznika.

"Ako to ne shvatimo ozbiljno, poslediće ćemo videti odmah posle Nove godine", rekao je Đerlek.

Prema pisanjima medija prethodnih dana, mogla bi biti doneta odluka o ublažavanju određenih mera, pre svega, onih koje se odnose na radno vreme tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona tokom vikenda.

U ime najvećeg broja kompanija u Srbiji, predsednik Privredne komore Srbije Mrako Čadež uputio je u četvrtak, apel članovima Kriznog štaba da preispitaju odluku o skraćenju radnog vremena i zatvaranja prodajnih objekata u naredna dva vikenda, pred novogodišnje praznike, navodeći da srpska privreda neće izdržati taj ''udar''.

Predlog Privredne komore Srbije da se nađe način da vikendom rade maloprodajni objekti, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, podržava i Grad Beograd.

Vesić je rekao da grad zalaže da vikendom rade i ugostiteljski objekti, kao i sva industrija koja zavisi od maloprodaje i koja se nalazi u teškom stanju.

Kako je preneo Beoinfo, Vesić je rekao da će Grad apelovati na članove Kriznog štaba da se nađe način za duže radno vreme maloprodajnih i ugostiteljskih objekata vikendom, makar kao i radnog dana, ističući da je potrebno naći meru između očuvanja zdravlja građana i rada privrede.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je pre dva dana da je medicinski deo Kriznog štaba “restriktivniji” kada su u pitanju nove mere “što je i normalno, jer lekari ne mogu da vode računa o ekonomskim pitanjima”.

“Možemo da razumemo da je ekonomija važna, ali ne i da razumemo da je važnija od onoga što mi zastupamo: od čuvanja zdravlja i čuvanja ljudi od težih formi bolesti. Balans između ova dva pitanja se, na sreću, uspostavlja, a najtačniji odgovor na pitanje da li će biti novih mera je ‘videćemo’”, rekao je Kon gostujući na TV Pink.

Izvor: RTS, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article