Član Komisije za registraciju lekova: Do dozvole za vakcinu protiv koronavirusa dele nas nedelje

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva i profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić izjavio je danas da nas od evenutalne dozvole za vakcine u našoj zemlji dele nedelje, a ne meseci. Dodao je da će program vakcinacije u svim zemljama sveta, pa i kod nas, početi u toku prvog kvartala iduće godine.

Laboratorija, testiranje, vakcina Foto: Pixabay.com
Laboratorija, testiranje, vakcina Foto: Pixabay.com

"Odgovor na pitanje kada možemo da očekujemo odobrenje vakcine ne može da bude jednoznačan. Kolege iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rade na rešavanju svih onih aspekata koji su potrebni da se uzmu u obzir tokom procedure dobijanja odgovarajuće dozvole za stavljanje u promet vakcine, kao i svakog drugog leka", rekao je Savić za N1 i dodao da će oni uraditi sve što je u stručnim moćima da se što pre odgovori na pitanja koja se postavljaju svaki put u procesu registracije.

On je istakao da su "svakako u pitanju nedelje, a ne meseci", kao i da su procedure prilagođene "hitnim" okolnostima. Savić je podsetio na porceduru u SAD koja je bila specifična, a uz pomoć koje se u kratkom vremenskom roku došlo do odobravanja vakcine.

"Sigurno je da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta početi u toku prvog kvartala iduće godine. Koliko će brzo ići, zavisi od više faktora, uključujući i dostupnost vakcinama. Očekuje se da više vakcina, najmanje četiri ili pet na globalnom nivou, bude u vakcinacijskim programima u toku naredne godine. Koliko će biti vakcina u tome periodu u našoj zemlji, ostaje da se vidi, ali se svakako možemo nadati da će to biti broj veći od jedan", naveo je Savić.

Dodaje da je će najverovatnije vakcine proizvođača Fajzer i BioNTek, kao i ruska vakcina "Sputnjik V" biti prve dve vakcine koje će se naći na srpskom tržištu.

"Na globanom nivou znamo da su četiri vakcine registrovane, ili su u finalnim procesima registracije u različitim regulatornim telima", rekao je on.

Komentarišući dosadašnja saznanja o vakcinama koje će se pre pojaviti na našem tržištu, on objašnjava da je od februara do danas u svetu pokrenuto oko 150 vakcinacijskih programa, kao i da je desetak programa došlo do završne faze.

Podsetimo, Agencija za lekove i medicinska sredstva dobila je dokumentaciju za registraciju vakcine protiv koronavirusa kompanija "Fajzer" i "Biontek" početkom decembra i odmah je otpočela procenu.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article