CIK: Samoopredeljenje osvojilo skoro polovinu glasova, imaće 58 od 120 poslanika u Skupštini Kosova

4.03.2021 14:08

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova objavila je da je na osnovu konačnih rezultata pobednik prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, održanih 14. februara, Pokret Samoopredeljenje sa 49,95 odsto glasova, odnosno sa 58 poslaničkih mandata.

BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS: Skupština Kosova
Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS / Skupština Kosova

Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova (DPK) sa 16,9 odsto glasova, odnosno sa 19 poslaničkih mandata.

Na trećem mestu je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 12,64 odsto glasova, odnosno sa 15 poslaničkih mandata, dok je na četvrtom mestu Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 7,078 odsto ili osam poslaničkih mandata.

Srpska lista sa 5,06 odsto glasova je na petom mestu i ima deset garantovanih poslaničkih mandata.

Socijaldemokratska inicijativa Kosova (SDIK) je osvojila 2,5 odsto glasova i nije prešla izborni prag tako da ostaje van parlamenta.

CIK je objavio da su, pored Srpske liste, mandate osvojile i sledeće stranke manjina – po dva Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa, po jedan su osvojili Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka, Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova i Aškalijska stranka za integraciju.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 14. februara, učestvovalo je 28 političkih subjekata sa 1.079 poslaničkih kandidata.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata nezadovoljne stranke i pojedinci u roku od 24 sata imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP), koji u roku od 72 sata treba da donese odluku o žalbama.

Ukoliko bude nezadovoljnih i odlukama IPŽP, oni imaju rok od 24 sata da se žale Vrhovnom sudu Kosova, koji takodje ima rok od 72 sata da odluči o žalbama. Odluka Vrhovnog suda je konačna.

CIK je dužan da postupi po odlukama Vrhovnog suda i IPŽP.

Posle toga CIK potvrđuje – sertifikuje konačne rezultate koje šalje predsedniku Kosova, u ovom slučaju v.d. predsednika Vjosi Osmani.

Od tog trenutka počinje da teće ustavni i zakonski rok od 30 dana u kojem treba da se konstituiše Skupština Kosova. Ona je konstituisana kada budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta.

Konstitutivnu sednicu zakazuje v.d. predsednika ili na svoju inicijativu grupa poslanika.

Nakon izbora predsednika Skupštine on preuzima dužnost v.d. predsednika Kosova i posle konslutacija sa parlamentarnim strankama određuje mandatara za sastav Vlade Kosova.

Mandatar ima rok od 15 dana da Skupštini predstavi program i sastav vlade. Za izbor vlade je neophodan 61 glas.

Nakon izbora vlade počinje postupak izbora predsednika Kosova.

V.d. predsednika ima mandat najkasnije do 5. maja ove godine, kada se navršava šest meseci od preuzimanja dužnosti privremenog šefa države.

Za izbor predsednika Kosova neophodno je da na sednici bude prisutno najmanje 80 poslanika. U prva dva kruga predsednik je izabran ako za njega glasa 80 poslanika, dok je u trećem glasanju potreban 61 glas pod uslovom da je sednici prisustvovalo najmanje 80 poslanika.

Mandat predsednika Kosova traje pet godina.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article