CIK: Samoopredeljenje osvojilo 48,22 odsto glasova

Prema podacima Centralne izborne komisije, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojilo je 48,22 procenata glasova na danas održanim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Facebook Albin Kurti: Aljbin Kurti
Foto: Facebook Albin Kurti / Aljbin Kurti

Centralna izborna komisija saopštila je da je na osnovu više od 70 odsto prebrojanih glasova pokret Samoopredeljenje osvojio 48,22 odsto glasova, odnosno da je dobio 55 mesta u parlamentu.

Na osnovu 69,27 odsto prebrojanih glasova, Demokratska partija Kosova osvojila je 17,69 odsto glasova, odnosno 20 mesta, dok je Demokratski savez Kosova osvojio 13,47 odsto, odnosno 16 poslaničkih mandata.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja osvojila je devet poslaničkih mesta, odnosno 7,64 odsto glasova.

Srpska lista je osvojila deset mandata u parlamentu.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) navela je da večeras neće objaviti preliminarne rezultate, već je zatražila da mediji u izveštavanju uzmu rezultate koji su objavljeni na veb stranici CIK-a.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi na konferenciji za novinare rekao je da se brojanje glasačkih listića na biračkim mestima nastavlja.

"Brojanje glasačkih listića na biračkim mestima se nastavlja, a takodje i obrada podataka na veb stranici CIK-a. Do sada je više od 71 procenta ove obrade podataka dolazilo sa biračkih mesta … kako vas ne bih zadržao ovde predugo, dozvolite mi da vas obavestim da se i dalje pozivate na veb stranicu CIK-a. Takođe vas obaveštavam da nećemo imati više nastupa za večeras iz CIK-a", rekao je on.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK), Enver Hodžaj priznao je pobedu Pokreta samoopredeljenje (PS) na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju i izjavio da oni kao najveća stranka ostaju u opoziciji.

"Rezultati izbora stavljaju PS na prvo mesto, to je jasna poruka i mi kao DPK smo je kao takvu prihvatili. Čestitam PS na postignutom rezultatu", rekao je Hodžaj.

DPK neće biti deo vlade PS, jer imamo velike političke razlike i mi ne činimo kompromise sa vrednostima naše stranke, kazao je on.

"Kosovo ima potrebe za stabilnošću i mi ćemo kao DPK u opoziciji biti faktor stabilnosti", kazao je Hodžaj.

Na Kosovu se danas održani osmi parlamentarni izbori od 1999. godine, na njima je učestvovala 21 politička stranka, dve koalicije i pet gradjanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova kandidovano je ukupno 1.052 kandidata.

Na izborima 14. februara, pravo glasa imala su 1.794.862 gradjanina, koji su mogli da glasaju u 888 centara na ukupno 2.382 biračka mesta.

Kosovska policija saopštila je večeras nakon zatvaranja biračkih mesta da je uspešno sproveden operativni plan u vezi sa održavanjem izbora i da nisu zabeleženi veći problemi. Sa druge strane, potvrdili su da su pokrenuta tri postupka.

Kosovska policija u saradnji sa Tužilaštvom pokrenula je tri slučaja u vezi sa izborima, ali oni nisu uticali na sprovođenje izbornog procesa, poručili su iz Kosovske policije.

Izvor: RTS, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article