CIK: Na Kosovu otvorena sva glasačka mesta

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Vlajmir Eljezi izjavio je da su glasačka mesta na celoj teritoriji Kosova otvorena na vreme, jutros u 7.00.

Kosovo
Kosovo

"Svih 888 glasačkih centara otvoreno je kako je to predviđeno. Proces glasanja se odvija normalno", kazao je Eljezi na prvoj konferenciji za medije CIK-a.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić glasao je nekoliko minuta posle osam časova na jednom od biračkih mesta u Tehničkoj školi u Severnom delu Kosovske Mitrovice.

Uz njega su glasali i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, kao i poslanički kandidat Srpske liste Igor Simić, ali i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, kao i više desetina građana.

Na osmim po redu izborima na Kosovu od 1999. godine učestvuju 21 politička stranka, dve koalicije i pet građanskih inicijativa.

Za 120 mesta u Skupštini Kosova potvrđeno je ukupno 1.052 kandidata. Pravo glasa ima 1.794.862 građana, koji mogu da glasaju u 888 centara na Kosovu, sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Za normalno odvijanje izbornog procesa i zaštitu slobodnog glasanja za građane Kosova angažovano je 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema.

Koordinantorka Državnog tužilaštva Laura Pulja rekla je da je imenovano 88 tužilaca i 40 službenika iz tužilačkog sistema koji će biti čuvari zaštite glasa na dan izbora.

"Policija i državni tužilac finalizirali su strateški dokument za zajedničko angažovanje i delovanje u ovom procesu", rekla je Pulja.

Dodala je da će kosovsko tužilaštvo i policija uhapsiti i pritvoriti sve glasače i odgovorne zvaničnike ako na bilo koji način pokušaju ili utiču na zloupotrebu slobodnog glasa birača.

I sudski sistem Kosova odredio je 30 dežurnih sudija koji će odgovoriti na eventualne zahteve tužilaštva.

Kosovska policija takođe je sačinila poseban operativni plan koji podrazumeva aktivnosti u predizbornom i izbornom procesu i obezbeđivanju pratnje i sigurnosti za izborne materijale do CIK-a za prebrojavanje izbornih rezultata.

Sledeća konferencija za medije je zakazana za 11.30, kada će biti objavljeni rezultati izlaska na izbore do 11 sati.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article