CIK Kosova nije verifikovao nekoliko lista zbog kandidata koji su osuđeni za krivična dela u poslednje tri godine

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova nije potvrdila liste kandidata za poslanike Pokreta Samoopredeljenje, kao ni Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske inicijative Kosova za predstojeće parlamentarne izbore, jer je na njima bilo kandidata koji su prema evidenciji Sudskog saveta Kosova osuđeni za krivična dela u poslednje tri godine.

Nakon što su kandidate sa istim problemima zamenile, potvrđene su liste Demokratskog saveza Kosova(DSK), Demokratske partije Kosova (DPK) i Srpske liste (SL).

Kosovo
Kosovo

CIK je potvrdio učešće na izborima i poslaničke liste "Romani Iniciativa", JGP, PREBK, SDU, stranka Balista, IRDK, KDTP, PAI, NDS, VAKAT, FJALA i nekih drugih partija i drugih lista.

Predsednica CIK-a Valjdeta Daka je rekla da stranke čiji kandididati nisu overeni imaju pravo žalbe na IPŽP u roku od 24 sata. Oni takođe imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu Kosova.

Članovi CIK-a iz PS su rekli da su ostale stranke koje nisu potvrđene žrtve politike da ne bi bila potvrđena lista kandidata pokreta Samoopredeljenje i kandidatura njihovog lidera Aljbina Kurtija.

Ceo proces žalbi treba da bude okončan do 31. januara, kako bi 2. februara moglo da se obavi ždrebanje stranaka za redosled na glasačkom listiću.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ukazom je početkom januara raspustila aktuelni saziv parlamenta i raspisala prevremene parlamentarne izbore za 14. februar.

Osmani je ukaz donela "na osnovu ustavnih odgovornosti i presude Ustavnog suda, kao i nakon razgovora sa parlamentarnim strankama i Centralnom izbornom komisijom".

Ustavni sud Kosova prethodno je donoeo odluku kojom je ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, tokom glasanja za formiranje vlade premijera Avdulaha Hotija, i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article