Četiri nova zemljotresa kod Gline, najsnažniji 4,2 po Rihteru

Područje Banije jutros su zatresla četiri zemljotresa od kojih je najsnažniji bio 4.2 po Rihteru s epicentrom kod Gline, saopštila je Seizmološka služba Hrvatske. Zasad nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti.

Seizmografi su najpre zabeležili dva slaba zemljotresa magnitude 3.0 prema Rihteru u 10,03 i i 2.5 prema Rihteru u 10,31.

Zatim je nešto pre 11 časova zabeležen prilično jak zemljotres 4.2 po Rihteru, koji se osetio i na zagrebačkom području.

Epicentar svih potresa bio je oko 15 kilometara južno, jugoistočno od Gline.

Seizmološka služba Hrvatske naknadno je izvestila o još jednom slabijem zemljotresu na istom području u 11,15, magitude 2.9 po Rihteru.

Od razornog potresa koji je 29. decembra pogodio centralnu Hrvatsku s epicentrom kod Petrinje jačine 6,2 po Rihteru, tlo u ovom region svakodnevno podrhtava.

U potresu je poginulo sedam osoba, oštećeni su brojni objekti u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, ali i u Zaprešiću kod Zagreba, a mnogi su ostali bez domova. Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvesnost i teškoće.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article