Aktuelni američki predsednik, demokrata Džozef Bajden i republikanski kandidat i bivši šef države, Donald Tramp suočili su noćas u prvoj debati u kampanji za novembarske izbore.

Dok je Bajden nerazumljivo, „mrmljajući“, odgovara na postavljena pitanja, Donald Tramp je servirao niz neistina i laži i izbegavao teža pitanja.

Rakcija javnosti, slična je kao i u Engleskoj – „Zar ste vi zaista ono najbolje što imamo?“- jer je javnost ostala pomalo zatečena da su ova dva kandidata izbor njihovih stranaka da vode zemlju u jednom od najkritičnijih trenutaka.

Ostaje da se vidi da li će debakl neodlučne birače pomeriti ka jednom ili drugom kandidatu.

1. Bejdenov „loš nastup“

Trenutni predsednik Bajden u sinoćnoj debati pokušao je da se našali da će „uzeti neku drogu“ kako bi poboljšao svoj nastup u emisiji, nije ispunila njegova očekivanja. Zbog  manjka energije i pogrbljenog džanja, kako piše Gardijan, njegova šala nije prošla onako kako je zamislio.

Glasači redovno iskazuju svoju zabrinutost zbog Bajdenovih godina i sposobnosti da obavlja predsedničku funkciju. Ova debata im nikako neće ublažiti strahove.

Ono što je Bajden u toku debate izgovarao imalo dosta smisla, ali ipak nije uspeo to da iznese na način na koji je potrebno. Nije uspeo da javnost „kupi“ svojim poznatim dostignućima, poput infrastrukturnog plana. Od početka debate, Bajdenov glas je bio prigušen i tih, što nije ulavalo nikakvu sigurnost u njegove reči.

Što se tiče pitanja abortusa, koje bi trebalo da bude jedno od Bajdenovih najjačih prednosti za glasače zabrinute zbog kršenja reproduktivnih prava, Bajden je naveo devojke koje su ubili migranti – okrećući se, iz nekog razloga, u jednu od njegovih najslabijih oblasti.

Tokom večeri postao je živahniji, ali nedovoljno da promeni utisak koji je ostavio.

2. Trampove laži

Tramp je više puta u toku debate pokušavao da proda neistine i poluistine biračima.

Kada su postavljena pitanja koja bi zahtevala teške odgovore, poput onog o pobuni od 6. januara, on je skretao pažnju na neke druge teme i pokušavao da napadne Bajdena.

Voditelji debate nekoliko puta su ponavljali  pitanja koja je Tramp izbegavao, pa su za neka i uspešno dobili odgovor.

On je bez dokaza rekao da je Nensi Pelosi odbila njegovu ponudu za trupe Nacionalne garde 6. januara 2021. kao odgovor na pobunu koju je podsticao.

3. dve Amerike

Debata Bajdena i Trampa pokazala je da postoji podela na dve Amerike.

Tramp je u više navrata govorio o tome kako su SAD doživele neuspeh, kako je Bajden bio najgori predsednik u istoriji zemlje i kako ceo svet sada tužno gleda na zemlju.

„Naša zemlja se uništava. On je najgori predsednik u istoriji naše zemlje. On je uništio našu zemlju“, rekao je Tramp.

Bajden je, sa druge strane, ponudio optimističan pogled na SAD na svetskoj sceni.

„Mi smo najcenjenija zemlja na svetu. Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa izvan naših mogućnosti. Imamo najbolju vojsku u istoriji sveta. Niko ne misli da smo slabi. Niko ne želi da se kači sa nama, niko”, naglasio je Bajden.

4. Bajdenova propuštena prilika

Trampova sudska presuda i ostali drugi slučajevi nisu spomenuti sve dok debata nije bila uveliko u toku, što je ozbiljna propuštne prilika za Bajdena, jer to je ono gde je Tramp najslabiji.

Kada se to pitanje konačno postavilo, Bajden je napao Trampa zbog toga što je bio u vezi sa glumicom iz filmova za odrasle dok je njegova žena bila trudna, misleći na Stormi Danijels i suđenje za tajni novac koje je okončano u 34 krivična dela za Trampa.

„Imate moral ulične mačke“, našalio se Bajden Trampu.

Usledio je Trampov odgovor, koji sigurno nije nikada izgovoren na predsedničkim debatama u prethodnim decenijama: „Nisam imao seksualni odnos sa porno zvezdom.“

Post Views: 32

Originalni tekst