(Beta) – Češki premijer Petr Fijala izjavio je danas da je ta zemlja “došla do same granice svojih mogućnosti” da Ukrajini šalje pomoć u oružju iz vojnih zaliha, jer ne sme da oslabi svoju odbrambenu sposobnost.

Kada je reč o nepotrebnom iz izvora češke armije, Češka je već na granici mogućnosti. Zato što ni u kojem slučaju nikada ne smemo i nikada to nismo radili da oslabimo odbrambenu sposobnost Češke. Put je otvoren za isporuke na osnovu licenci, u saradnji sa stranim partnerima ili privatnim subjektima. To može da se nastavi”, kazao je Fijala u intervjuu novinskoj agenciji ČTK.

Češki premijer obišao je u ponedeljak fabriku vojne industrije Ekskalibur Armi iz Šternberka na istoku zemlje koja obavlja remont i modernizaciju starih ruskih tenkova T-72 i šalje ih u Ukrajinu.

Na cevi jednog tenka Fijala je napisao poruku “Hrabrim braniteljima Ukrajine”.

Tu pomoć finansiraju SAD i Holandija, a stari sovjetski i postsovjetski tenkovi nabavljeni su širom Evrope, ali i izvan Starog kontinenta, a preduzeće iz Šternberka modernizuje ih od prošle godine.

“U stanju smo da pripremimo pet tenkova mesečno. Ti tenkovi predstavljaju važnu pomoć Ukrajini u odbrani njihove zemlje”, kazao je novinarima portparol Ekskalibur Armi Andrej Čirtek. Dodao je da je rat u Ukrajini osetno povećao potražnju, tako da će preduzeće investirati 27 miliona evra u postavljanje nove hale i nove tehnologije.

Premijer Fijala kazao je i da bi Češka mogla da počne da izdvaja dva odsto BDP-a za odbranu već od sledeće godine a ne tek od 2025, kako predviđa predlog novog zakona koji je poslat u proceduru prošle sedmice, a njime Vlada želi da pretvori to obećanje NATO-u u zakonsku obavezu.

“Ako imamo obavezu od 2025. godine a uspemo već 2024, to je u redu. Oko toga vlada sloga u vladajućoj koaliciji. Svi smo svesni koliko je važno ulagati dovoljno novca u odbranu i bezbednost. To nije samo zbog NATO već zbog naše bezbednosti. A saveznici radije pomažu u trenutku kada vide da se njihov partner sam trudi i ne oslanja samo na ostale”, kazao je Fijala.

Češka pregovara o nabavci američkih borbenih aviona F-35 ili borbenih pešadijskih vozila švedske kompanije BAE Sistems.

Ona od Nemačke za to što je poslala svoje stare rashodovane tenkove T-72 Ukrajini dobija kao poklon 14 tenkova leopard.

Originalni tekst