Košarkaška reprezentacija Srbije je izgubila od Sjedinjenih Američkih Država sa 105:79 u poslednjem meču turnira u Abu Dabiju, čime su „orlovi“ zauzeli poslednje, treće mesto, sa dva poraza. Amerikanci su prvi sa 2-0, a Australija, koja je u utorak pobedila ekipu selektora Svetislava Pešića, druga sa 1:1. Narednu, poslednju proveru pred Olimpijske igre, naša nacionalna selekcija, koja je i ovoga puta nastupila bez (izgleda povređenog) kapitena, Bogdana Bogdanovića, igra u Beogradu 21. jula protiv Japana u Beogradskoj areni.

ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ: Амерички тим снова добио ослабљену Србију - и то како! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Bio je ovo susret koji su svi ljubitelji košarke sa nestrpljenjem očekivali. Nažalost „orlovi“ ponovo nisu mogli da računaju na kapitena Bogdana Bogdanovića, ali raduje što su se u tim vratili Ognjen Dobrić i Vanja Marinković.

Od samog početka ovaj dvojac uz rapsoloženog Avramovića i ne prikosnovenog Nikolu Jokića pokazao je „zube“ drim-timu.  Krenula je Srbija dobro i prvih petnaest minuta održavala egal sa Amerikancima, čak i vodila. Jokić je „izluđivao“ Embida i sa pravom pokazao zašto je trostruki MVP NBA lige, ali nakon toga selektor Amerikanaca Stiv Ker povlači važan potez.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

Kada su na teren ušli, kao „centarski tandem“, Entoni Dejvis i Bam Adebajo, situacija se dramatično preokrenula u korist ekipe Stiva Kera. „Zatvorili“ su reket, čiju „bravu“ je samo Jokić u jednom pokušaju uspeo da otključa, blokadama zaustavljali srpske napade, omogućivši da se na drugoj strani razigraju njihove kolege – i naprave razliku. Otišli su Amerikanci na plus 14 i povratak je bio težak zadatak.

Ako je bilo dileme ko će pobediti, ona je rešena u prva četiri minuta treće deonice: u ta četiri minuta Srbija nije dala nijedan poen, Amerikanci napravili seriju od 15:0 i, povevši sa 71:45, uveli ovu priču u skroz drugačiji ritam. Pokušali su „orlovi“ da se vrate i napravili mini seriju preko Dobrića i Petruševa, ali su Edvards i Adebajo bez problema odgovorili posle tajm auta i odveli „jenkije“ na plus 23 kada je meč praktično bio rešen.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
–>KLIKNI OVDE–

U poslednjoj deonici sve je već bilo jasno i nisu se „orlovi“ preterano trudili da smanje razliku, već je glavni cilj bio da se niko ne povredi. Amerikanci su to iskoristili da naprave nekoliko egzibicija koje su zabavljale navijače u Abu Dabiju, a rezultatski je meč mirno priveden kraju.

Srbija će u nedelju 21. jula od 20 časova igrati protiv selekcije Japana u Beogradskoj Areni.

SAD – Srbija, prijateljska utakmica statistika

Sjedinjene Američke Države – Srbija 105:79 (28:28, 31:17, 24:13, 22:21)
SAD: Tejtjum, Džejms, Embid, Kari, Holidej, Adebajo, Buker, Dejvis, Edvards, Galovej, Haliburton, Hejs Dejvis, Poter, Vajt, Durant 
Srbija: Dobrić, Petrušev, Jokić, Gudurić, Avramović, Bogdanović, Jaramaz, Marinković; Micić, Milutinov, Plavšić, Pokuševski, Radanov, Ristić

SAD – Srbija 105:79

Četvrta četvrtina:

KRAJ! SAD – Srbija 105:79

40′ – Meč je priveden kraju bez mnogo napetosti!

38′ – Ristić je ušao u igru i odmah raširio odbranu, te pogodio za tri poena!

37′ – Obe ekipe igraju u laganom ritmu. Meč se privodi kraju. Rezultat je 96:66.

35′ – Amerika razbija Srbiju! Igraju se Džejms i Kari i zabavljaju publiku u Abu Dabiju

33′ – Još jedna majstorija Stefa Karija, pokazuje da je najbolji šuter na svetu, ali sa druge strane Plavišć bez respekta ide na Džejmsa i pogađa.

32′ – Nastavljaju Amerikanci da igraju sjajno! Dejvis i Edvards su poentirali za 87:61.

31′ – Počela je posledenja deonica! Posle mnogo peripetija Srbija konačno pogađa, i to za tri! Rezultat je 61:83

Treća četvrtina:

30′ – Kraj treće četvrtine! Amerikanci bez većih problema kontrolišu meč!

29′ –  Deluje da se igra „orlova“ poptuno raspala. Edvards je ukrao loptu i efektno zakucao za 83:57

28′ – Vraćaju se Amerikanci! Najpre Adebajo pogađa dva bacanja, a onda i Buker za tri, da bi Adebajo još jednom pogodio, ovaj put za tri. Rezultat je 81:55

27′ – Uzvraća Srbija! Dobrić pogađa za tri poena! Rezultat je 73:55! Ker mora da traži tajm aut.

26′ – Konačno pogodak za Srbiju, Petrušev je pogodio, potom i Dobrić, ali razlika je i dalje pozamašna 71:49

23′ – Ponovo Embid pogađa za 68:45! Srbija od početka poluvremena nije postigla koš!

22′ – Holidej pogađa za tri poena i nastavlja da uvećeava razliku, nakon njega i Džejms za 66:45.

21′ – Počelo je drugo poluvreme! Embid je pogodio sa penala za 61:45.

19.15 – U prvom poluvremenu, Srbija je šutirala sa 57% za dva poena, Amerikanci sa 62%. Za tri, Srbi 33%, a Amerikanci 50%. U skokovima 15:4 za njih, u asistencijama 7:4 za „orlove“, koji vode i u osvojenim loptama (5:3)

Druga četvrtina:

20′ – Kraj poluvremena, SAD vode sa 59:45! U američkoj ekipi, najfikasniji su u prvih 20 minuta bili Stef Kari sa 18 poena (trojke 4/6), te Entoni Edvards sa 12 koliko i Adebajo, a u srpskoj Avramović sa 10, Jokić sa 13 i Petrušev sa šest.

19′ – Vajt sa penala povećava, a onda i Edvards za 56:42. Jokić nas održava sa svojim majstorijama, pogađa dva plus jedan i smanjuje na 56:45.

18′ – Dejvis postaje „noćna mora“  za Plavišća, dve rampe je udario srpskom centru, a Adebajo to kažnjava. 53:42

17′ – Ponovo Jokić pokazuje majstoriju! 49:42

17′ – Popustila je koncentracija „orlovima“. Dosta promašaja za tri poena, a Amerikanci to kažanjavaju iz svakog napada. Ovaj put Dejvis posle penala povećava na 49:40

18.49 –  SRBIN JE SVETSKA SENZACIJA: Ovako je Jokić dočekan na meču sa američkim „timom snova“ u Abu Dabiju

16′ – Kari nastavlja da „rešeta“ pogodio je za tri uz faul, posle njega i Edvards koji donosi Amerikancima 47:40. Pešić mora da reaguje tajm autom.

15′ – Malo je potrebno Amerima da pokažu zašto su toliko moćni. Kari je bez problema ponovo pogodio za tri, ali i Srbija ima odgvor preko Jokića i Petruševa. Rezultat je 40:40.

14′ – Embid pokušava da uzvrati Jokiću, ali je ipak morao da zaradi poene sa linije penala 34:33. Međutim, Aleksa opet ne dozvoljava uzvraća 36:33.

18.40 – Evo kako je zvučala himna Srbije – Bože pravde

13′ – Džejms pokazuje zašto je i sa 39 godina jedan od najboljih na svetu, pa smanjuje rezultat na 34:31.

12′ – Nastavlja Gudurić da igra sjajno! Sada je pogodio za tri, a posle njega i Micić! Srbija vodi 34:28!

11′ – Počelo je drugo poluvreme! Oba tima su promašila na početku pa rezultat ostaje ne promenjen.

Prva četvrtina:

10′ – Upravo je Marinković pogodio sa zvukom sirene! Posle 10 minuta rezultat je 28:28

10′ – Ušao je Vanja Marinković! Povreda je očigledno prošlost!

DOBRA I LOŠA VEST: Meč Srbija – SAD obradovao ali i zabrinuo navijače „orlova“

18.26 – SVET SE SMEJE EMBIDU! Au, šta uradi Nikola Jokić centru Amerikanaca koji mu je „ukrao“ MVP titulu! (VIDEO)

9′ – Micić je u igri. Odmah je krenuo na prodor i faulirao ga je Buker, a Vasa pogađa oba penala, ali Edvards uzvraća za tri poena. Ponovo izjednačenje 24:24.

8′ – Jokić je noćna mora za Dejvisa i Adebaja! Hvata loptu pored njih dvojice i poentira bez većih problema. Srbija održava prednost 19:22.

7′ – Akcija iz udžbenika Srbije! Sve je počelo od Jokića, koji u maniru kvoterbekova u NFL-u pronalazi Guduriča koji dodaje Dobriću i lagano zakucava za 20:16

KAD SE SRBI IGRAJU KOŠARKE: Naši razbili američku odbranu, zakucali posle sjajne akcije i smejali se kao deca! (VIDEO)

7′ – Posle tajm auta Adebajo autoritativno zakucava i smanjuje na 15:16, ali sa druge strane i Petrušev pokazuje da može da odgovori 18:15.

6′ – Nikola Jokić nastavlja da teroriše Embida! Sada ga je naterao da napravi faul za slobodna bacanja, a srpski centar pogađa oba penala.

4′ – Jokić beleži prve poene preko Embida, ali i Džejms uzvraća!

3′ – Sjajan je Avramović! Sada je pogodio za tri poena, a u sledećem napadu opet za tri! Srbija vodi 12:9

2′ – Avramović posle faula koji je napravio se odmah iskupio ukradenom loptom i asistencijom za Gudurića, ali Kari ponovo „cepa“ mrežicu 7:4

1′ – Počeo je meč! Odmah Stef Kari pogađa za tri poena, međutim Petrušev poentira i to preko Džejmsa 3:2. Pešić je dobio tehničku jer je ušao u teren.

18.04 – BRUKA AMERIKANACA! Da li je moguće da su ovako predstavili košarkaša Srbije?!

17.55 – SELEKTOR „DRIM-TIMA“ ODUŠEVIO SRBIJU: Setio se Dejana Milojevića, ovako je došao na meč (FOTO)

17.55 – Podsetimo, evo koji igrači nastupaju za SAD i zašto ih zovu novi „Tim snova“: Bam Adebajo (Majami), Devin Buker (Feniks), Stef Kari (Golden stejt), Entoni Dejvis (LA Lejkers), Kevin Durant (Feniks), Entoni Edvards (Minesota), Džoel Embid (Filadelfija), Tajirs Haliburton (Indijana), Džru Holidej, Džejson Tejtjum i Derik Vajt (svi Boston) i Lebron Džejms (LA Lejkers).

Startne postave:

Srbija: Avramović, Gudurić, Dobrić, Petrušev, Jokić

SAD: Kari, Holidej, Tejtum, Džejms, Embid

17.39 – Srbija ima spreman odgovor.S obzirom da se Bogdanović zagreva, postoji mogućnost da večeras bude na parketu.

17.32 – Tejtum, Kari i Buker već „cepaju“ mrežice.

17.30 – Sombor „šafl“ na zagrevanju

17.28 – Evo kako je izgledao dolaz „orlova“ u dvoranu „etihad“.

17.25 – Ameri izašli na zagrevanje.

Uoči meča:

Selekcija Srbije dočekuje susret sa Amerikancima nakon poraza od Australije 84:73 u jučerašnjoj utakmici, dok su „jenkiji“ odmarali nakon što su pre dva dana savladali upravo „kengure“ 98:92.

Biće ovo još jedna prilika za selektore Svetislava Pešića i Stiva Kera da isprobaju određene taktičke varijante, ali i da zabave publiku u Abu Dabiju jer će navijači imati prilike da na jednom mestu vide brojne NBA zvezde kao što su Lebron Džejms, Stef Kari, Nikola Jokić i drugi.

Ono što je jedna od najvećih dilema jeste u kom sastavu će Srbija nastupiti na ovom susretu, jer su juče protv Australije odmarali Bogdan Bogdanović i Ognjen Dobrić, a na tom meču je povredu doživeo Vanja Marinković.

Podsetimo, Srbija i Amerika će igrati i u prvom kolu grupne faze Olimpijskih igara, i to 28. jula od 17.15.

BONUS VIDEO: KAD „ORLOVI“ PEVAJU SRPSKU HIMNU: Bože pravde u Abu Dabiju pred Srbija – Australija

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst