Centralna izborna komisija Kosova (CIK) započela je prve pripreme za predstojeće izbore za Skupštinu Kosova.Ona je na današnjoj sednici donela odluku da odobri specifikacije za nabavku kamera koje će se koristiti na biračkim mestima, u iznosu od milion evra.

CIK je prvi put koristio kamere na biračkim mestima u procesu za ili protiv smenjivanja gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, koje je održano 21. aprila 2024. a tada ih je pozajmio od CIK-a Albanije.

Član CIK-a iz Demokratske partije Kosova (DPK) Arijanit Elšani rekao je da postavljanje kamera na biračka mesta, prema CIK-u, ima za cilj očuvanje integriteta izbornog procesa.

Sa druge strane, Sami Kurteši iz vladajućeg Samoopredeljenja je postavio pitanje da li se kamere mogu obezbediti, ako dođe do prevremenih parlamentarnih izbora.

Odgovoreno mu je da se radi o redovnom postupku nabavke i da bi bilo nemoguće da se ovaj proces završi do jula meseca.

U slučaju nemogućnosti da CIK na vreme obezbedi kamere za biračka mesta, drugi član Samoopredeljenja u CIK-u Aljban Krasnići je rekao da se ponovo mogu obratiti CIK-u Albanije za pozajmicu.

U nastavku sastanka, CIK je doneo odluku da se politička inicijativa „Romani Inicijativa“ registruje kao politička partija.

Inače u registru političkih partija na Kosovu su 52 partije.

Komentari

Originalni tekst