Put prirode i istorije u Turskoj

Sa bujnim smaragdnim planinskim padinama i obalom koja se graniči sa dubokim plavim morem, regija Crnog mora u Turskoj jedna je od skrivenih dragulja zemlje, koji čeka da bude otkrivena. Ona vam nudi bogato kulturno nasleđe, prirodne lepote, ali i razne aktivnosti u kojima se treba oprobati. 

Putovanje duž duge obale regije takođe nudi priliku da istražite drevna utvrđenja, jedinstvene plaže i mirna ribarska sela pored luke. Idealna ruta za ljubitelje biciklizma, Crno more takođe privlači ljubitelje avanture sa svojim smaragdnim šumama, zadivljujućim vodopadima i neverovatnim platoima, kao i avanturističkim sportovima kao što su rafting, treking, planinarenje i penjanje.

Kao dom za različite civilizacije i kulture od antike, ova regija ima bogatu istoriju i kulturno nasleđe. Područje sadrži nekoliko istorijskih destinacija, uključujući manastir Sumela, osnovan u Trabzonu u 4. veku i posvećen Devici Mariji; dvorac Zil u Rizeu na 750 metara nadmorske visine; Muzej brodova Bandirma u Samsunu, gradu nacionalne borbe i Orduov rt Jason, poreklo legende o Altinpostu.

Privlačeći pažnju svojim oblacima prekrivenim visoravnima i seoskim životom, crnomorska regija je takođe poznata po svojim šarmantnim malim gradovima. Safranbolu, UNESCO-va svetska baština Karabuka; Kastamonu, sa istorijskim kućama koje čuvaju tradicionalnu tursku urbanu arhitekturu do današnjih dana; Mudurnu i Gojnuk, Cittaslow destinacije u Boluu i Amasra, sa svojom zadivljujućom prirodnom lepotom.

Crnomorska kulinarska avantura

Kišna klima i plodno tlo u regiji Crnog mora takođe su doprineli jedinstvenoj kulinarskoj kulturi ovog područja. Proizvodi koji se uzgajaju u regiji, uključujući kelj, kukuruz i blitvu, spadaju u osnovne elemente crnomorske kuhinje. Crnomorska regija je takođe poznata po proizvodnji čaja i lešnika. Najukusniji turski lešnici se uzgajaju u Orduu i Giresunu, dok je Rize dom za 60% plantaža čaja u Turskoj. Čaj u Turskoj je mnogo više od običnog napitka. To je neodvojivi deo lokalnog načina života, duboko ukorenjen u turskoj kulturi. Ovo piće, opuštajuće i ukusno, najpopularnija je komponenta doručka i najčešće konzumirana vrsta pića u Turskoj.

Riba, posebno čuveni crnomorski inćun, je glavni način ishrane duž obale Crnog mora. Sićušna riba se koristi za lokalne specijalitete kao što su ptica inćuna, jelo od pohovanih i prženih inćuna i pilav sa inćunima. Pide, turski somun punjen različitim sastojcima, je takođe veoma popularan u ovoj regiji, ali Samsunovi lokalni pidei su najpoznatiji. Sva tri okruga Samsuna, Bafta, Čaršamba i Terme, imaju različite pidee sa jedinstvenim testom i raznlolikim sastojcima, kao što su mleveno meso ili sir.

Post Views: 12

Originalni tekst