Foto: EPA/NESTOR BACHMANNŠumska borovnica (Vaccinium myrtillus L.) je žbun sa golim uglastim granama visine do 30-40 cm. Listovi su okruglasto jajasti ili okruglasto eliptični, sitno nazubljeni po obodu i na vrhu zašiljeni.
Cvetovi su u pazuhu listova, pojedinačni, oboreni nadole, crvenkasti do zelenkasti. Plod je bobica, plavocrne boje. Raste u planinama srednje i južne Evrope, Skandinavije i Sibira, u četinarskim i četinarsko-lišćarskim šumama. Kao lekoviti deo biljke koriste se osušen list (Myrtili folium) i osušen plod (Myrtili fructus)
Čaj od lista borovnice (Myrtilli folium) deluje umirujuće u slučajevima lakših oblika proliva i upalnih procesa na debelom crevu. Preporučuje se i dijabetičarima. Čaj od lista borovnice pospešuje mokrenje i antiseptik je.
Upotreba ploda: Čaj od osušenih bobica ploda se koristi u terapiji nespecifičnih, akutnih, dečijih proliva. Koristi se i za ispiranje kod upala usta i grla. Prijatan je i osvežavajući čaj, koji se može piti tokom cele godine za j..Original Article