Youtube printscreen / NovaS

To može samo on. Slika Džejmsa Dina koji žmuri i smeje se, sa cigaretom između usana, u kožnoj jakni i sa kožnim rukavicama – jedinstven crno-beli holivudski portret iz 1955. godine, malih dimenzija, sa posvetom “Od Dina za Džejn Disi: My heart and thanks”. Preko 400 dragocenih uspomena na večno mladog glumca našlo se na aukciji u Los Anđelesu.

Din je glumicu Džejn Disi smatrao drugom majkom, pošto je njegova biološka majka preminula od tumora materice kada je imao devet godina.

“Prelepa je!” Rekao je Nejt Sanders za fotografiju koju je stavio na aukciju, zajedno sa 400 dragocenih predmeta koje je posedovala glumica koju je zvao majkom. “Retko se nalaze fotografije sa Dinovim potpisom inače, a pogotovo ove veličine. Mogu da se kladim da je ovo jedna od najboljih fotografija koju možete pronaći.”

Džejms Din je rođen 1931. godine u Merionu, Indijana. Od malena je igrao u pozorištu, a onda je dobio prvu televizijsku ulogu, i zaradio 30 dolara. Bila je to reklama za Pepsi-Kolu 1951. godine. Njegov talenat je primetio holivudski reditelj Elia Kazan.

Snimio je samo tri filma “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga” i “Džin”, a onda je poginuo u saobraćajnoj nesreći, u 24. godini.

Disi je čuvala kolekciju uspomena na Dina, sortiranih po veličini i kvalitetu. Sve do smrti 2008. godine, brinula se o tim predmetima, a onda su pripali njenoj porodici.

Sanders, koji sada poseduje predmete i stavlja ih na aukciju, objasnio je kako je došao do njih. “Jedna od Disinih rođaka, stara i slaba gospođa, odlučila je da ih proda. A značiće joj to, može svoje poslednje godine da proživi bogato.”

Akcionar i poznavalac Dinovih i drugih vrednih holivudskih znamenitosti, posetio je severnu Virdžiniju i pregledao dragocene predmete. “To je bio raj za moje oči. Seli smo na pod dnevne sobe i počeli sa razgledanjem cele kolekcije. Njegov jedini filmski ugovor, koji je ikada potpisao, za film Istočno od raja, nalazi se u toj kući.”

Kolekcija obuhvata i pisma koja daju uvid u Dinov um i njegov stil pisanja. Rukom je napisao dva pisma Disi, u prvom je oslovljava sa “mama” i piše joj o svom životu u Los Anđelesu, dok je snimao Istočno od raja. Drugo je napisao plavim nalivperom, poveravao joj je svoje porodične i zdravstvene probleme. Uz to je poslao rokom nacrtan autoportret.

“Draga Džejn, morao sam da vratim automobil koji sam iznajmljivao, za dve nedelje me je koštao skoro 138 dolara. Ali, kao što znaš, bez auta ne postojiš u Kaliforniji. Ne mogu da podnesem maćehu ni minut više i moraću da nađem način da dođem.”

“Konačno sam pronašao dobrog stomatologa i išao sam kod specijaliste za grlo. Bio sam previše iscrpljen, pa sam posle uzimanja vitamina prestao da pušim i pijem. Sada sam se popravio i osećam se mnogo bolje. Pitam se da li da radim na karijeri ili izaberem zdravlje?”

U kolekciji je i Dinova kartica za iznajmljivanje motocikla, na kojoj je odštampano njegovo ime i adresa u Njujorku.

Dinov talenat fascinira dugo posle njegove smrti. Sanders kaže “on i Merlin Monro imaju istorijski vek, klasični Holivud nikada ne izlazi iz mode”. Mladost, dobar izgled i sjajan nastup na ekranu – to je dobitna kombinacija zbog koje se Dinovi autogrami prikupljaju 68 godina posle njegove smrti.

Originalni tekst