„Булгаков ће увек бити популаран“: Србија постала део руског пројекта посвећеног великом писцу
Образовање

24 децембар 2021


Russia Beyond – Србија

Институт допунског професионалног образовања (Нижњи Новгород, Русија)

Поводом 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова Аутономна некомерцијална организација допунског професионалног образовања „Институт допунског професионалног образовања“ (Нижњи Новгород, Русија), уз подршку Министарства просвете Руске Федерације реализовала је међународни пројекат „Лик научника у прози и драматургији М.А. Булгакова: еволуција, социјални аспекти и културна резонанца“.

Кључне активности пројекта су биле Олимпијада о стваралаштву М.А. Булгакова за ученике гимназија, руских школа, центара отвореног образовања, студенте у Руској Федерацији и иностранству, краткорочни онлајн-курсеви стручног усавршавања за руске и иностране предаваче руског језика и књижевности, као и за наставнике руског као страног језика, те презентације нових образовних ресурса о стваралаштву М.А. Булгакова.

Активности су се одвијале у Русији и у иностранству, између осталих земаља и у Србији.

15. и 16. децембра 2021. у гимназији „Лаза Костић” одвијала се завршна етапа Олимпијаде о стваралаштву М. Булгакова, као и презентације образовних ресурса.

Булгаков је светски познат аутор романа и приповедака, позоришних комада и сценарија. Управо стога је и интересовање за Олимпијаду било велико: преко 200 ученика и студената из Србије и Босне и Херцеговине узело је учешће у њој. У финале нису успели да уђу сви, али је на претходној етапи Олимпијаде показан врло висок резултат.

Прво место заузели су ученици три гимназије из различитих градова Србије: Крунић Ангелина из Гимназије „Лаза Костић“ (Нови Сад), Милосављевић Ивана (Шабац) и Станишић Ленка (Београд), друго место – Ђорђевић Ема и Кнежевић Бојана из Гимназије „Исидора Секулић“ (Нови Сад), као и Паунић Валентина из Шабачке гимназије, а на трећем месту су се нашла два учесника – Регељац Емилија и Пеурача Ђорђе из Гимназије „Лаза Костић“ (Нови Сад).

У оквиру пројекта представљени су образовни ресурси чији аутори су предавачи Аутономне некомерцијалне организације „Институт допунског професионалног образовања“. Презентација нових игара и тренажера везаних за стваралаштво Булгакова била је веома интересантна ученицима, а посебно гимназијалцима. Игра „Дела Булгакова на екрану“ одвијала се у гимназији „Лаза Костић“.

Учесницима пројекта су уручене награде, захвалнице и сертификати.

Булгаков ће увек бити популаран, као што су популарни и јунаци његових дела. Активности које су се одвијале у новембру и децембру 2021. године, а које су везане за његово стваралаштво, то су и потврдиле.

Сазнајте још: Професор српског центра у Нижњем Новгороду: „Маштам да се преселим у Србију“

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article